Több száz amerikai katona érkezett Moszul mellé, hogy előkészítsék az ostromot

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy több száz amerikai katona érkezett egy Moszulhoz közeli légibázisra, hogy segítsenek az iraki erőknek felszabadítani a várost az Iszlám Állam megszállása alól.

Qayyarah repteret, ami mindössze 40 mérföldnyire van Moszultól, még júliusban foglalta vissza az iraki hadsereg a terroristáktól, amiben az amerikai légierő is támogatta őket. A CNN szerint az amerikai egységek főleg légi és logisztikai támogatást nyújtanak az irakiaknak a város ostroma alatt, hogy biztosított legyen az ellátásuk.

Az Arany Hadosztáyl nevű iraki külnleges egység tagjai, akiket a nemzetközi erők Moszul visszafoglalására képeztek ki - Fotó: AFP/Sabah Arar

A Pentagon szóvivője elismerte, hogy ezzel az amerikai katonák egyenesen a tűzvonalba kerülnek, de a védelmi miniszterre hivatkozva azt mondta, aki Irakban szolgál, annak eleve számolnia kell a veszéllyel. A légibázist az amerikai egységek várhatóan újjá fogják építeni, hogy a légierő onnan tudja végrehajtani a műveleteit. Ha az iraki biztonsági erők felkészült az ostromra, az amerikai légierő onnan képes lesz támogatni őket.

Az Arany Hadosztály mesterlövészei - Fotó: AFP/Sabah Arar

A város ostroma várhatóan október elején indulhat meg. Ehhez a következőkben el kell foglalni a Moszultól délre elterülő településeket. Az iraki biztonsági erők már elkezdték tájékoztatni az ott élőket, hogy jobban járnának, ha minél hamarabb elhagynák a környéket, és ne engedjék, hogy a terroristák élő pajzsként használják őket.

A hírszerzés információi szerint Moszul ostroma nem lesz könnyű menet, mivel az Iszlám Állam 2014 júniusa óta tartja megszállva. A becslések szerint 3000-4500 harcosuk állomásozhat a városban. (CNN)