A szavazatszámláló bizottságok többségében nem lesznek ellenzéki delegáltak

2016 szeptember 19., hétfő 14:43
346

Péntekig lehetett tagokat delegálnia a pártoknak a népszavazás szavazatszámláló bizottságaiba. A törvények szerint csak a frakcióval rendelkező pártok küldhetnek tagokat, azaz a Fidesz és a KDNP mellett a Jobbik, az LMP és az MSZp.

Az országban összesen 8306 szavazatszámláló bizottság és 2025 helyi választási bizottság lesz, ezekbe 2-2 tagot küldhetnének a pártok. Ugyanakkor messze nem küldtek ennyit, nagyon alacsony volt az érdeklődés az ellenzéki pártok részéről, hogy kontrollként jelen legyenek a bizottságokban. A Propeller kérte ki a Nemzeti Választási Irodától a pontos adatokat, és azt a választ kapták, hogy

  • a Fidesz 13122,
  • a KDNP 239,
  • a Jobbik 170,
  • az LMP 41,
  • az MSZP pedig 3811

delegáltat nevezett. Ez azt jelenti, hogy a szavazókörök többségében végül nem lesz ellenzéki küldött.

Az MSZP korábban amúgy azzal kampányolt, hogy a Fidesz csalásra készül ugyan, de ők ezt nem fogják hagyni. Szeptember 7-ei posztjukban reklámoztak is egy aloldalt, az mszp.hu/tisztaszavazast címen, ott jelenleg ez látható:

"Egy kivételével minden választókerületi bizottságban ott vagyunk, ez a csúcsszerv, itt összesítik a szavazatokat. Ezen kívül 3800 szavazókörben is ott van az MSZP-s delegált, és ahol nem ül bent valaki bizottsági tagként, ott is a környéken figyeljük a választások tisztaságát"

Ezt az MSZP-nél közölték, a párt 3811 embert küld az októberi népszavazásra.

"Ugyanúgy meghirdettük a szavazatszámlálási lehetőséget a tagok, szimpatizánsok között, mint a korábbi választásokon, mi nem fizetünk, önkéntes a részvétel. A Jobbik itt ugyanabban érdekelt, mint a kormány, hogy érvényes és eredményes legyen a népszavazás, és a "NEM"-ek győzzenek. Érthető, hogy ha a jobbikosok nem tartanak attól, hogy a kormány az "IGEN"-ek javára próbálna csalni. Jelen helyzetben a jobbikosok nem a delegáltak számát, hanem a kampányt és a mozgósítást tartják a legfontosabbnak, amiből mindenki kiveszi a részét, hogy érvényes és eredményes legyen a népszavazás, a nem szavazatok győzelmével."

Ezt Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője mondta a párt 170 delegáltjával kapcsolatban.

"Az LMP kezdetektől azt mondja, hogy a népszavazás érdektelen. Akár az igen, akár a nem győz, az nem oldja meg sem a menekülők, sem pedig a Európa problémáit. Politikai jelentősége is jóval csekélyebb az általa keltett hisztinél, ha érvénytelen lesz, nem bukik a kormány, de ha érvényes lesz, akkor is legyőzhető. Ezért nem kampányolunk, és nem szervezünk rá a bizottságokra sem. A területi szervezeteink viszont önállóak, természetesen aki szeretett volna ellenőrizni menni, az megtehette."

Ezt Hadházy Ákos, az LMP társelnöke mondta. Ők 41 embert delegálnak a kvótás népszavazásra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt