Légicsapás érte az ENSZ élelmiszert szállító segélykonvoját Aleppo mellett

külföld
2016 szeptember 19., 18:37
comments 108

A konvoj az ostroma alá vont szíriai város felkelők irányította részére szállított volna élelmiszert, amikor a légicsapás telibe kapta. Ez órákkal azután történt, hogy a szír hadsereg bejelentette, hogy véget vetnek az amerikai és orosz közvetítéssel létrejött, egy hétig tartó tűzszünetnek.

A 31 teherautóból álló konvojt a Szíriai Arab Vörös Félhold elnevezésű segélyszervezet indította, és vélhetően szír vagy orosz gép támadhatta meg ezeket, miközben lepakolták róla az élelmiszert a várostól nem messze lévő falunál.

Aleppo szeptember 18-án (AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI )
photo_camera Aleppo szeptember 18-án (AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI )

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, a szíriai konfliktust nyomon követő civil szervezet és az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint két órával a hadsereg bejelentése után már légicsapások érték Aleppó felkelők uralta területeit. A helyi lakosság elmondása szerint orosz vagy szíriai harci repülők bombáztak, a légi támadásokban sokan meghaltak és megsebesültek. Az OSDH később azt jelentette, hogy a szíriai kormányerők 35 légicsapást hajtottak végre a fegyvernyugvás felmondása óta.

Az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán részt vevő John Kerry amerikai külügyminiszter nem sokkal a damaszkuszi bejelentés előtt még azt mondta, hogy a tűzszünet, noha törékeny, még tart, és részletes beszámolót vár a helyzetről Genfből, ahol az oroszokkal tárgyal egy amerikai küldöttség.

A damaszkuszi bejelentés után azonban már úgy fogalmazott, hogy a tűzszünet nem tartott ki hét napig, a segélyeket sem tudták megfelelően célba juttatni, tehát a tűzszüneti megállapodás eredménytelen volt.

Az amerikai-orosz egyezség következő lépcsőjének, az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni közös fellépés kidolgozásának a szíriai fegyvernyugvás, valamint a segélyszállítmányok eljuttatása volt az előfeltétele. Kerry elítélte a szíriai hadsereg bejelentését, és utalt arra, hogy Oroszországot is terheli felelősség a tűzszünet meghiúsulásában.

A szír hadsereg lépésére azután kerülhetett sor, hogy a nyugati koalíció gépei a szír haderő állásait bombázták Deir ez-Zournál. A brit-amerikai-ausztrál-dán kontingens az Iszlám Államot támadta volna, de tévedésből a szír hadsereg tagjait találták el. Az oroszok szerint a támadásban 62 szíriai katona meghalt, Aszad kormánya szerint pedig a támadás szándékos volt. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.