Merkel vállalja a választási kudarcokért ráháruló felelősséget

Hétfőn azután tartott sajtótájékoztatót a német kancellár Angela Merkel, hogy előző nap pártja, a CDU az elmúlt évtizedek legrosszabb eredményét hozta össze a berlini önkormányzati választáson. Bár a CDU második lett a szociáldemokraták mögött, de 17,6 százalékos eredményük komoly zuhanásról tanúskodik és várhatóan az eddigi nagykoalícióból is kiestek így a főváros éléről.

Merkel arról beszél, hogy vállalja a felelősséget a párt eredményért, és elmondta azt is, hogy bánja azokat a hibákat, melyeket a menekültválság kezelésében tavaly elkövetett. Ha tehetné, évekkel visszaforgatná az idő kerekét, hogy jobban felkészülhessen, tette hozzá.

Merkel az eredményt nagyon keserűnek nevezte, és arról beszélt, hogy ahogy a két héttel ezelőtti mecklenburg-elő-pomerániai vereségben, úgy a berlini kudarcban sem csak helyi tényezőknek volt szerepük, hanem annak is, hogy nem sikerült kellőképpen elmagyarázni a szövetségi kormány menekültpolitikájának irányát, célját és azt a meggyőződést, amelyre ez a politika felépül.

Elmondta azt is, hogy nem szívesen ismétli meg többé, hogy "sikerülni fog, megoldjuk" (wir schaffen das) - vagyis Németország megbirkózik a menekültválsággal , mert ez a kijelentés tartalom nélküli, üres szólammá vált, és sokakat provokál.

Arról is beszélt a kancellár, hogy több százezer ember legalábbis ideiglenes befogadása jóval nagyobb nehézséget jelent, hogy a wir schaffen das három szavával kifejezhető legyen. Gondoskodni kell az emberek elhelyezéséről, a védelemre szorulók lehető leggyorsabb integrációjáról és a maradásra nem jogosult emberek következetes visszatérítéséről - kitoloncolásáról, hazaszállításáról -, amit egyáltalán nem lehet olyan gyorsan elintézni, amilyen gyorsan el lehet mondani.

Mint mondta, egy aktuális felmérés szerint a lakosság 82 százaléka irányváltást sürget a menekültpolitikában. "Ha a puszta számokból kiviláglana, hogy ezek az emberek milyen korrekciót kívánnak, szívesen végiggondolnám, és beszélnék is róla", mondta, de szerinte az adatok nem mutatják meg, hogy mi a kívánt váltás tartalma.

Ha az emberek azt akarják, hogy Németország ne fogadjon be egyetlen idegent sem, és különösen a muszlimok előtt zárkózzon be, akkor szó sem lehet irányváltásról, mert ez a követelés ellentétes az alaptörvénnyel, Németország nemzetközi jogi kötelezettségeivel, és mindenekelőtt a CDU politikájának erkölcsi alapjával és saját, személyes meggyőződésével - hangsúlyozta a pártelnök-kancellár.

Ha viszont az emberek azt akarják, hogy ne ismétlődjék meg a menedékkérők tömeges, ellenőrizetlen beáramlása, akkor teljes az egyetértés, mert "éppen ezért küzdök, és ezt szolgálja az utóbbi hónapok összes intézkedése" - mondta Angela Merkel. (BBC, MTI)