A szír kormány hétfőn úgy döntött, hogy felmondja a tűzszünetet, egyből le is bombáztak egy segélykonvojt

2016 szeptember 20., kedd 6:49
138

A szír kormányhadsereg hétfőn bejelentette, hogy a maga részéről véget vet az orosz-amerikai közvetítéssel hét napja kihirdetett tűzszünetnek. Ennek megfelelően még aznap újraintították a légitámadásokat Aleppo és más városok ellen. A légicsapások - amiket vagy a szír, vagy a kormányhadsereget támogató orosz légierő hajthatott végre - egyike egy Aleppo környéki településekre indított segélykonvoj ellen irányult.

A lebombázott segélyszállítmány Umr al-Kubra városában, a szíriai Vörös Félhold központjánál. AFP PHOTO / Omar haj kadour Fotó: OMAR HAJ KADOUR

Az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura szerint a konvoj útvonalát hosszasan egyeztették, a segélyszállítmányt gondosan előkészítették. Vagyis a szír kormányerőknek pontosan tudniuk kellett, hogy a térségben egy segélykonvoj halad, mégis lebombázták.

A helyszínről érkezett felvételeken lángokban álló teherautók láthatók. A helyi beszámolók szerint legalább öt rakéta csapódott a járművek közé a Szíriai Vörös Félhold Urm al-Kubra-i telepén. De Mistura humanitárius főtanácsadója, Jan Egeland szerint a teherautókról épp lepakolták a szállítmányt, amikor lebombázták.

A légicsapásban legalább 12-en, teherautósofőrök és segélymunkások vesztették életüket.

Az amerikai külügyminiszter, John Kerry pár órával az incidens előtt még bizakodóan nyilatkozott a tűzszünetről. Utána már arról beszélt, hogy az Egyesült Államok Oroszországgal állapodott meg a tűzszünetről, és az utóbbi felelőssége lett volna, hogy kliensét, a szír kormányt kordában tartsa. "Elvárjuk Oroszországtól, hogy tisztázza álláspontját" - mondta Kerry, aki a szír kormánynak is üzent. "Jó volna, ha nem a sajtónak nyilatkoznának, hanem azokkal beszélnének előbb, akikkel ténylegesen letárgyalták a tűzszünetet" - mondta.

Az orosz és az amerikai kormány a múlt hétfőn állapodott meg ideiglenes fegyvernyugvásról, hogy segélyeket juttathassanak el az Aleppóban és környékén ragadt 275 ezer civilnek. A lebombázott segélyszállítmány a város környéki vidékre, 78 ezer embernek szállított segélyt. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt