Amerikai rendőröknek sikerült terhelő bizonyítékot rögzíteniük magukról

külföld
2016 szeptember 20., 06:30
comments 57

Alkotmányos alapjogai megsértése miatt indított pert a connecticuti rendőrség két munkatársa ellen Michael Picard, a környék ismert tiltakozója. Picard egy este jó szokása szerint egy rendőrségi közúti ellenőrzőpontnál tiltakozott, amikor az egyik rendőr, John Barone egy állítólagos lakossági panaszra hivatkozva igazoltatta. Azt állította - a keresetlevél szerint igaztalanul -, hogy Picard "hadonászott a fegyverével, amit emberekre is rászegezett".

link Forrás

A rendőr ekkor kiverte Picard kezéből a kamerát, aminek leesett az akkuja. De amikor elment ellenőrizni Picard iratait, a férfi felkapta és újra üzembe helyezte a kamerát. Innen kezdődik a felvétel, amin előbb az hallható, hogy a rendőr megtiltja Picardnak hogy - közterületen - felvételeket készítsen róla, majd az elkobzott kamerát a kocsija tetejére rakta. De mert azt hitte, hogy Picard csak fényképezett, nem állította le a felvételt, amely így rögzítette a rendőrök beszélgetését.

Például a csalódást, amivel azt a hírt fogadták, hogy Picard fegyverviselési engedélye érvényes.

De azt is, hogy a rendőrök egymás közt megbeszélik, mi miatt büntethetnék meg mégis az akadékoskodó tiltakozót.

Végül az autópálya forgalmának veszélyeztetése és rendzavarás miatt szabtak ki rá bírságot - amit később a hatóságok amúgy ejtettek. A két rendőr és főnökük még azt is megbeszélték, hogy ha bárki kérdezné, majd azt mondják, hogy autósok panaszkodtak Picardra, csak egyikük sem állt meg feljelentést tenni.

De mert minderről felvétel készült, Picard az amerikai jogvédőcsoport, az ACLU támogatásával beperelte a két intézkedő rendőrt és rádión bejelentkező felettesüket, akik ellen a connecticuti rendőrség is kénytelen volt belső vizsgálatot indítani. (Via Ars Technica)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.