Colleen Bell elhagyja Magyarországot

Akár demokrata, akár republikánus elnöke lesz az Egyesült Államoknak a novemberi választás után, Colleen Bell, az amerikaiak budapesti nagykövete mindenképpen itt hagyja posztját, írja a Magyar Nemzet saját értesüléseire hivatkozva. Bell hivatalosan 2015. január 21. óta nagykövet, vagyis távozása idő előtti lesz, még ha a lap értesülései szerint jövő tavaszig még a posztján marad.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Bell belefáradt a magyar-amerikai kapcsolatok "reménytelennek tűnő" egyengetésébe. Bellt hosszas huzavona után, a magyar-amerikai kapcsolatok mélypontján nevezték ki, részben azzal a szándékkal, hogy az André Goodfriend ügyvivősége idején a kitiltási botrány miatt megmerevedett viszonyt javítsa. Bell ennek megfelelően igazi mosolydiplomáciát folytatott, bár az amerikaiaknak fontos témákban, a korrupció és az antiszemitizmus ügyében fogalmazott meg kritikákat.

Bell utódlása azon is múlik, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást. Orbán látványosan feladta, hogy kiegyezzen a most kormányzó demokratákkal, többször is egyértelművé tette, hogy Donald Trumpot támogatja. Ugyanakkor a jelek szerint a republikánusok közt sincsenek hívei, legalábbis egy vezető republikánus sem vette még védelmébe Orbánt vagy a magyar kormányt, amellyel mostanában legfeljebb államtitkár-helyettesi szinten tárgyalnak az amerikaiak. (Címlapképünkön Colleen Bell egy tülökkürtöt próbál megfújni. MTI Fotó: Ujvári Sándor.)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.