Politikai cenzúra miatt távozik Tom Popper, az egyetlen angol nyelvű magyar üzleti lap főszerkesztője

Média
2016 szeptember 20., 14:41
comments 125

Terjedelmes publicisztikában jelentette be Tom Popper, a Budapest Business Journal (BBJ) főszerkesztője, hogy távozik a posztjáról.

Popper a megfélemlítéssel operáló fideszes médiapolitika tipikus áldozataként írja le az üzleti lapot. Azt állítja, kiadója arra utasította, a publicisztika rovatban a továbbiakban csak üzleti kérdésekről írjon, és tartózkodjon minden politikai véleménytől, ezért inkább lemondott.

photo_camera www.bbj.hu

Konkrétan azt kérték tőle, folytatja Popper, hogy ne írjon közéletről, és különösen, hogy ne érintse a menekültproblematikát, valamint a közelgő népszavazást. Szerinte ez nonszensz. Ha például a referendum érvényes NEM-mel végződik, az a Brexit újabb súlyos csapást mérhet a már így is törékeny európai egységre.

Az 1992 óta kéthetente megjelenő, néhány ezer példányban terjesztett angol nyelvű lapot az Absolut Media Zrt. adja ki, vezetője Román Balázs (aki nem egyenlő a Kreatív leköszönő főszerkesztőjével). A cég többségi tulajdonosa a delaware-i bejegyzésű Rosairum Global Inc.

A távozó főszerkesztő nem tudja megállapítani, hogy a félelem vagy egy kormányzati politikussal folytatott elbeszélgetés miatt utasították, de azt írja,

ez végeredményben mindegy is: így vagy úgy, a kormányzati megfélemlítés működik.

Popper szerint azért is érthetetlen a nyomás, mert a BBJ kicsi újság, politikai jelentősége belföldön elhanyagolható. A magyar kormány amúgy is tesz az angol nyelvű kritikákra, helyette inkább a magyar nyelvű televíziós piacra és nagy lapokra koncentrál.

2014 közepén úgy vették fel, hogy lehetőleg tartson azért korrekt viszonyt a kormánnyal, ne vívja ki a haragjukat. Popper közölt szerkesztőségi cikket a korrupcióról és a menekültválság gazdasági aspektusairól is, egy-kétszer szóltak is neki a hangnem, és a túl sok politika miatt, ezért próbált egyensúlyt tartani. Úgy volt vele, némi finomítás belefér, ha cserébe pontosan tudja tájékoztatni az olvasókat a magyarországi folyamatokról. Augusztus közepén aztán szóltak neki, hogy többet nem írhat politikáról - ekkor döntött a távozás mellett.

Popper szerint egyre több magyar újságíró veszíti el az állását, mert morálisan elfogadhatatlannak tartja azokat a kompromisszumokat, amiket a kormányzati nyomás alatt cselekvő kiadóik rájuk kényszerítenek. Közben kormánykritikus lapból egyre kevesebb működik.

A lelépő szerkesztő utólag csak azt bánja, hogy nem kritizálta nyíltabban az újságírók megfélemlítésére rájátszó kormányzati politikát. (mediapowermonitor.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.