Politikai cenzúra miatt távozik Tom Popper, az egyetlen angol nyelvű magyar üzleti lap főszerkesztője

Terjedelmes publicisztikában jelentette be Tom Popper, a Budapest Business Journal (BBJ) főszerkesztője, hogy távozik a posztjáról.

Popper a megfélemlítéssel operáló fideszes médiapolitika tipikus áldozataként írja le az üzleti lapot. Azt állítja, kiadója arra utasította, a publicisztika rovatban a továbbiakban csak üzleti kérdésekről írjon, és tartózkodjon minden politikai véleménytől, ezért inkább lemondott.

www.bbj.hu

Konkrétan azt kérték tőle, folytatja Popper, hogy ne írjon közéletről, és különösen, hogy ne érintse a menekültproblematikát, valamint a közelgő népszavazást. Szerinte ez nonszensz. Ha például a referendum érvényes NEM-mel végződik, az a Brexit újabb súlyos csapást mérhet a már így is törékeny európai egységre.

Az 1992 óta kéthetente megjelenő, néhány ezer példányban terjesztett angol nyelvű lapot az Absolut Media Zrt. adja ki, vezetője Román Balázs (aki nem egyenlő a Kreatív leköszönő főszerkesztőjével). A cég többségi tulajdonosa a delaware-i bejegyzésű Rosairum Global Inc.

A távozó főszerkesztő nem tudja megállapítani, hogy a félelem vagy egy kormányzati politikussal folytatott elbeszélgetés miatt utasították, de azt írja,

ez végeredményben mindegy is: így vagy úgy, a kormányzati megfélemlítés működik.

Popper szerint azért is érthetetlen a nyomás, mert a BBJ kicsi újság, politikai jelentősége belföldön elhanyagolható. A magyar kormány amúgy is tesz az angol nyelvű kritikákra, helyette inkább a magyar nyelvű televíziós piacra és nagy lapokra koncentrál.

2014 közepén úgy vették fel, hogy lehetőleg tartson azért korrekt viszonyt a kormánnyal, ne vívja ki a haragjukat. Popper közölt szerkesztőségi cikket a korrupcióról és a menekültválság gazdasági aspektusairól is, egy-kétszer szóltak is neki a hangnem, és a túl sok politika miatt, ezért próbált egyensúlyt tartani. Úgy volt vele, némi finomítás belefér, ha cserébe pontosan tudja tájékoztatni az olvasókat a magyarországi folyamatokról. Augusztus közepén aztán szóltak neki, hogy többet nem írhat politikáról - ekkor döntött a távozás mellett.

Popper szerint egyre több magyar újságíró veszíti el az állását, mert morálisan elfogadhatatlannak tartja azokat a kompromisszumokat, amiket a kormányzati nyomás alatt cselekvő kiadóik rájuk kényszerítenek. Közben kormánykritikus lapból egyre kevesebb működik.

A lelépő szerkesztő utólag csak azt bánja, hogy nem kritizálta nyíltabban az újságírók megfélemlítésére rájátszó kormányzati politikát. (mediapowermonitor.com)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.