Eldőlt: Róma nem akar olimpiát, a polgármester szerint felelőtlenség lenne megrendezniük

külföld
2016 szeptember 21., 13:08
comments 271

Virginia Raggi főpolgármester felelőtlenségnek nevezte, hogy Róma pályázzon a 2024-es nyári olimpia megrendezésére, ezért nem támogatja a kandidálást.

A támogatás megvonásával Rómának gyakorlatilag semmi esélye a rendezésre, mivel úgy még egyetlen város sem lehetett házigazdája ötkarikás játékoknak, hogy nem állt mögötte a városvezetés.

A délutánra meghirdetett sajtótájékoztató előtt találkozott volna Raggi és Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke, de a megbeszélés elmaradt, mert a városvezető nem fogadta Malagót, aki több mint félórás várakozás után távozott a római városházáról.

Virginia Raggi egy 2016-os sajtótájékoztatón
photo_camera   TIZIANA FABI / AFP

"Felelőtlenség lenne a részünkről, ha támogatnánk ezt a pályázatot" - jelentette be nem sokkal később a polgármester, hozzátéve, hogy a rendezés elviselhetetlen terheket jelentene és csak adósságot eredményezne.

A júniusban megválasztott Raggi korábban többször hangsúlyozta, hogy a pénzügyi nehézségekkel és korrupciós botrányokkal küzdő Róma számára nem tartja elsőrendűnek a nyolc év múlva esedékes játékok megrendezését. Többek között eleve a játékok elutasításával kampányolt, s szerdai bejelentésével tette ezt hivatalossá. Nemet mondott az olimpiára Beppe Grillo, a római főpolgármester mögött álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére is.

Giovanni Malago hétfőn úgy nyilatkozott, szégyen lenne, ha Róma visszalépne a pályázattól. Úgy vélekedett, hogy Olaszország hitelességét fenyegeti, ha visszavonják a kandidálást, és ez egyben az olasz sportélet veresége is lenne. Megjegyezte, hogy az esetleges negatív döntés nem az ő személyes veresége lenne, hanem az olasz sportéleté, mivel azt jelentené, hogy "a politika beleszólt és felülírta a sport döntéseit". Akkor még úgy fogalmazott, az utolsókig bízik abban, hogy Róma főpolgármestere változtat álláspontján.

Raggi bejelentése nyomán Budapest mellett már csak két város - Los Angeles és Párizs - maradt reális eséllyel versenyben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.