Helyreállt a világ rendje?

sport
2016 szeptember 21., 11:52
comments 37

Tegyük a kezünket a szívünkre és mondjuk ki bátran:

a hétvégi NFL-fordulóban egy olyan eredmény se született, amire különösebben felkaptuk volna a fejünket.

Talán ha a Browns megverte volna a Ravenst, ahogy azt Dezső bátran betippelte. De a Cleveland már csak Cleveland maradt, nyilván idén se tudnak semmit kezdeni a csapattal, ami máris elvesztette kezdő irányítóját.

link Forrás

De mielőtt belemennénk a meccsek részleteibe, szeretném kiemelni DeAngelo Williamst, a Pittsburgh futóját, aki címlapképünkön, Joe Sargent/Getty Images fotóján szalutál.

Williams a maga 33 évével már-már matuzsálemnek számít. A jó futó fogyóeszköz, miközben egy linebacker vagy egy cornerback 27-28 évesen ér fel a csúcsra, addigra egy futó általában már túljut a zeniten. Mondjuk nem is nagyon lehet többet várni valakitől, aki 21-22 éves kora óta évente úgy 250-szer próbálja fejjel előre átverekedni magát 5-6, nála átlag másfél fejjel magasabb és 40 kilóval nehezebb emberen - és akkor az egyetemi éveket még nem is számoltuk. Ez pedig már középtávon is megviseli az ember egészségét. Az olyan veteránok, mint Frank Gore vagy Adrian Peterson igazi fehér hollók.

link Forrás

Williams még náluk is öregebb, még ha Gorenál csak pár héttel is. Karrierje során mostanáig már 1690-szer futott neki a betonfalnak, a csúcson pedig hét-nyolv éve volt, amikor két egymást követő szezonban is ezer jard fölé jutott. Az eddigiek alapján az idei lehet élete harmadik szezonja, amiben összejöhet neki ez a bravúr:

a szezon két meccsén egyenletes eloszlásban összesen 58 kísérletből 237 jardnál, egészséges 4,1 jardos átlagnál tart.

Ha pedig úgy adódik, 175 centis testmagassága ellenére passzt kap el az end zone-ban:

link Forrás

Ez pedig még egy ifjú titántól is remek teljesítmény volna, hát még egy, a posztján vénembernek számító veterántól. Hogy mi lehet a váratlan siker kulcsa? Williams kilenc, sérülésekkel szabdalt carolinai szezon után 2014-ben Pittsburghbe igazolt, ahol újra összejöhetett egyetemi edzőjével, Randy Fichtnerrel, aki ugyan elsősorban az irányítókkal foglalkozik, de vezetőedző-asszisztensként a teljes offensre hatással van. Ahogy az sem lehet mellékes, hogy a futóedző pedig az a James Saxon, aki Minnesotában legendát faragott Adrian Petersonból.

Most pedig következzék Dezső összefoglalója a fordulóról!

Az amerikai foci szerelmeseit megrázó és meghökkentő első hétvége után a második játékhét 16 mérkőzése már jóval kevesebb méretes meglepetést okozott. Több súlyos idényzáró sérülés – kiváltképp a backfielden (irányítók, futók) – keserítette a general managerek életét és elmondható, hogy a nyeretlen csapatok számára közeleg a pánik ideje.

TNF: Buffalo Bills (0-2) – New York Jets (1-1) 31–37

A vendégek futója, Matt Forte megtette, amit megkövetelt a haza, három hatpontost futkározott össze a liga egyik legjobb futásblokkoló egységének kikiáltott Bills ellen. A 37 benyelt pontra válaszul kapásból kirúgták a legjobban fizetett támadókoordinátort (!), Greg Romant. A Jets sem nyugodhat meg, mert bár visszavágtak a csoportriválisnak, mégis már a második mérkőzés, amikor az elit cornerback Darrelle Revist úgy állva hagyták, mint Usain Bolt az ellenfeleit.

Carolina Panthers (1-1) – San Francisco 49ers (1-1) 46–27

„Csoda volt, mese nincs!” írta a Népszabadság, miután a Manchester United porrá alázta Koplárovics Béláékat. Az Aranyásók nagy meglepetésre lenullázták Todd Gurley futását (egyben a Kosokat is!) a múlt héten, most azonban képtelenek voltak megállítani Jonathan Stewart és a sérülése után helyére lépő Fozzy Whitaker labdacipeléseit. A hazaiak irányítója, Cam Newton is komfortosan mozgott, célpontjainak négy touchdownt passzolt, kedvencének, Greg Olsennek 78 yardos TD-t osztott ki. Hiába, Chip Kelly fiainak túl nagy falat a magára talált Carolina offense.

Cleveland Browns (0-2) – Baltimore Ravens (2-0) 20–25

És majdnem bejött a clevelandi győzelmet jósló bátor tipp, de ahogy tavaly, úgy most is a rúgásblokkoláson ment el a momentum. A Josh McCown vezette hazaiak már három TD-n voltak már túl az első negyedben, aztán megállt a tudomány. Egy újonc Ravens-védő, Tavon Young 2 pontot érő safety-je után jött a Baltimore és a vándormadár Mike Wallace pontokat érő elkapásaival valamint a kiváló rúgó, Justin Tucker góljaival megfordította a mérkőzést. McCown sérülése limitálta a támadójátékot és a jövő héten már Cody Kessler lesz a kezdőirányítója a Browns-nak. A Baltimore csendben lépked előre, a Cleveland kínlódik tovább.

Detroit Lions (1-1) – Tennessee Titans (1-1) 15–16

Látott már szebb napokat is a detroiti Ford Field. A hazaiak, Matt Stafford dirigálásával egészen a zárónegyedig uralták a mérkőzést (15-3), majd ezt követően Marcus Mariota két TD-passzával a Titans ellopta a győzelmet, hála a nyugdíjas korú André Johnson 9 yardos elkapásának. Fél perccel a vége előtt a vendégvédő Perrsih Cox lehalászta Stafford passzát, így meghiúsította a pontszerzéssel kecsegtető akciót. Ameer Abdullah futó és Ziggy Ansah védőjátékos egyaránt sérülést szenvedett, ami komoly fejtörést okozhat a Lions edzőinek. Nashville-ben pedig egyre szebben muzsikálnak a bendzsók.

Houston Texans (2-0) – Kansas City Chiefs (1-1) 19–12

Kérdés nem fűződhetett a Texans győzelméhez: a védelme továbbra is harapós, mindössze 26 pontot engedtek a két fordulóban, a támadói közül pedig az újonc elkapó, Kyle Fuller mindkét alkalommal 100 yard fölött teljesített. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a Kansas City-i egy sima – egy fordítottnál most éppen a védelem nyújtott átlagon felülit (támadásban csak mezőnygóltra voltak képesek!), akkor nincs csodálkoznivaló. Majd akkor lesz, ha csütörtökön J.J. Wattéknak sikerül meglepni a sokadik irányítós Patriotsot. A Chiefs pedig akkor lesz méltó a nevére, ha a legnagyobb sztárja, Jamaal Charles nélkül is ledózerolja a Jets-cet.

New England Patriots (2-0) – Miami Dolphins (0-2) 31–24

Jimmy Garoppolo egy félidő után megsérült, de addigra már – a Dolphins irányító Ryan Tannehill minősíthetetlen játékának is köszönhetően – úgy otthagyták a Hazafiak a Miamit, hogy akár Bill Belichick vezetőedző kutyája is megnyerte volna a csoportderbit. Való igaz, hogy szemtanúi lehettünk egy feltámadásnak a második félidőre, de ez inkább a Dolphins szívének és tartásának dicsérete, más szemszögből nézve kérdéseket vet fel a hazaiak védelmi egységénél. A második félidőben 21 pontot rakott a táblára megválaszolatlanul a Dolphins, de ez kevés volt a négy eladott labda mellett.

New York Giants (2-0) – New Orleans Saints (0-2) 16–13

„Na, erre aztán végképp nem számítottam!” – sóhajt a paraszt bácsi a viccben… És mégis, a két veterán irányító, Drew Brees és Eli Manning passzoló-show-ja mindössze 1 TD-t eredményezett. A pontmentes első játékrész után a hazaiak védője, Janoris Jenkins csinált pontokat egy mezőnygól blokkolásból. Mezőnygólokkal, három labdaelejtéssel és sikertelen harmadik kísérletekkel csordogált tovább a mérkőzés, amikor is a vendégelkapó Willie Snead egy 17 yardos elkapással kiegyenlített. Újabb gólváltás után a sérüléséből visszatérő Victor Cruz húzta be Manning 34 yardos passzát, megteremtve a mezőnygól lehetőségét Josh Brownnak, aki teljesítette a kötelezőt.

Pittsburgh Steelers (2-0) – Cincinnati Bengals (1-1) 24–16

A Heinz Field-en zuhogó esőben estek egymásnak a riválisok, pontatlan passzok, labdaeladások és labdaelejtések tarkították a csatát. A Steelers nagy öregje, a 33 éves DeAngelo Williams hátára vette a csapatot és futott, ahogy bírta. A hazaiak védelme újra fényesedőben, Andy Dalton irányító célpontjait limitálták, egydimenziós (passz) játékra kényszerítve a vendégeket. A Bengals védelme nem tudott mit kezdeni sem a „földönfutóval”, sem Big Ben Roethlisberger tért ölelő bombáival, aki két interceptionje ellenére is dominálta az összecsapást. Messze még a vége, de sokan csodálkoznak majd, ha januárban nem találkozunk újra a két csapattal a rájátszásban.

Washington Redskins (0-2) – Dallas Cowboys (1-1) 23–27

Tudom, csúnyát mondok, de Tony Romo menjen nyugdíjba. Az őt pótló újonc irányító, Dak Prescott képes Super Bowlt győzelemre Amerika Csapatával. Megbízható, tanulékony és nem adja el a labdát. Nemúgy Ezekiel Elliot, aki a liga legjobb támadófala mögött is képes fumble-t véteni. A fővárosban nagy a baj, a Redskins irányítójának teljesítményével talán csak a felesége lehet elégedett, a pletykák szerint már a csapattársak is fúrják Kirk Cousinst. A hétvégén egy labdaeladással vetette észre magát, majd az ellentámadásból a frissen Dallasba engedett futó, Alfred Morris vitte be a kegyelemdöfést. Mindettől függetlenül egyik gárdának sincs életerős védelme, így a jövőjük is bizonytalan.

Arizona Cardinals (1-1) – Tampa Bay Buccaneers (1-1) 40–7

Mészárszék Phoenix-ben címmel nagysikerű előadás tartottak a Patriots elleni vereségből felocsúdott Pintyek. Az első heti Atlanta elleni sikerén fellelkesült Kalózcsapat ifjonti hevülete elégtelennek bizonyult az öreg rókák ellen, a Bucs irányítója a múlt heti 4 TD átadás után ugyanennyi alkalommal adta el a labdát a Patrick Peterson vezette hazai secondary ellen. Carson Palmer is magára talált, a hazaiak veterán irányítója 308 yarddal és 3 TD átadással mozgatta meg célpontjait. Hiába, fiatalon még nehéz a nagy utazás.

Los Angeles Rams (1-1) – Seattle Seahawks (1-1) 9–3

Az Angyalok Városába való visszatérést majd 90 ezren tekintették meg a helyszínen, de valószínűleg nem hagyott maradandó nyomot senkiben. Pete Carroll, a Seahawks és Jeff Fisher a Rams mestere is szebb csatát várt valószínűleg, nem ezt a tömény unalmat. Russell Wilsont nem képes megvédeni a támadófala, a futójátékuk elhanyagolható, erről árulkodik az egy mezőnygól is. A védelmük sem karcol már és ez elég volt a hazaiaknak, hogy touchdown nélkül, mindössze 9 támadóponttal győzzenek. Fisher szerződését meghosszabbították, de ez a teljesítmény Todd Gurley ide, Aaron Donald oda - semmire nem lesz elég a továbbiakban.

Denver Broncos (2-0) – Indianapolis Colts (0-2) 34–20

Fix egyes, remélem, hogy mindenkinek bejött. Üldözött, szárnyaszegett madár a Colts irányítója, Andrew Luck, akit az aktuális ellenfél üt-vág, darabokra szed: most vasárnap 5 földre vitel, 2 labdavesztés. Nézzük az okokat: a támadófal átlag alatti, a futójáték dinamika-mentes. Luck a legdrágább irányító, akit minden meccsen bucira vernek. A Denver irányítója, Trevor Siemian feladata a game menedzsment, a többit elintézik Von Millerék. Rossz hír a címvédő menetelését illetően, hogy DeMarcus Ware lesérült. „Nem baj, van másik!” – mondaná erre Eötvös bohóc.

Oakland Raiders (1-1) – Atlanta Falcons (1-1) 28–35

Amikor a fagyi visszanyal, azaz Derek Carr újabb Drew Brees-zel találkozik. A védelmek ismét az öltözőben maradtak, ami különösen aggasztó a Raiders holtszezonbeli védelem-erősítése után. A koreográfia hasonló volt a múlt hetihez, csakhogy Carr 51 yardos TD-passzánál Amari Cooper két yarddal a gólvonal előtt kilépett a bírók szerint. Jöhetett a negyedik kísérlet, de azt megállította a Falcons védelme. Majd legközelebb talán bejön, gondolhatják, csakhogy inkább a védelmet kéne gatyába ráznia Jack Del Riónak.

San Diego Chargers (1-1) – Jacksonville Jaguars (0-2) 38–14

A mérkőzést megelőzően nyilvánosságra került a hír, miszerint a Green Bay elleni hazai mérkőzésen a zebrák 16 ítélettel sújtották a Blake Bortles vezette Jaguarst. Csillogott a szeme mindenkinek, megérte a játékosokra költött pénz, a hype, nagy csapat lesz végre a Jacksonville. Aztán mégsem. Gus Bradley vezetőedző napjai meg vannak számolva… A Chargers ugyanúgy kezdett, ahogy múlt héten a Kansas ellen, aztán láss csodát: a nagy formában játszó Philip Rivers vezette gárda behúzta a W-t. Persze úgy könnyű, hogy 5 db hatpontost passzolok a negyedik negyedig (35-0).

SNF: Minnesota Vikings (2-0) – Green Bay Packers (1-1) 17–14

Stadionavató Minneapolisban, ennél jobb ok nincs is az ősi rivális elverésére. Aztán beüt a ménkű, a támadóegységként funkcionáló futó, Adrian Peterson megsérül. Mit tesz ekkor egy hirtelen beszerzett irányító? Nos, nem azt, amit Sam Bradford tett, aki belekezdett a légijátékba. Fő célpontja, Stefon Diggs pedig úgy cikázott a Packers hátsó védelmében, mint a mérgezett laboregér. De mit ér ez, ha A-Rod áll szemben Veled? Jelen pillanatban sokat. A Vikings védelme több, mint sok volt Aaron Rodgersnek (5 sack, 2 labdaeladás). Valami bűzlik Green Bay-ben.

MNF: Chicago Bears (0-2) – Philadelphia Eagles (2-0) 14-29

Úgy tűnik a Chicago Bears képtelen túllépni saját árnyékán, a legutolsó hazai mérkőzésüket 2015 októberében nyerték Jay Cutlerék (157 yard, 1 INT). Az MNF üde színfoltja a vendégek újonc irányítója, Carson Wentz volt, aki a beszedett ütések ellenére is magabiztos játékkal vezette csapatát. A Macik meccsben voltak a harmadik negyed közepéig, de ekkor Cutlert földre vitte az újonc tackle Destiny Vaeao és a sack-et a dobókezének hüvelykujja bánta: jött is a menetrendszerű labdaeladás és a Sasok 30 másodperc alatt két hatpontos is megcsináltak. A zárónegyedre még a pályán maradtak a felek, de a második Ryan Mathews futott, illetve Eddie Royal punt return touchdownja után már csak a sérülések összeszámolása maradt a hazaiaknak.

Mekkora meccsek, anyám, micsoda izgalmak voltak már az NFL első fordulójában! - összefoglalónk az első hétről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.