Egymilliárdot követelnek a víz-közbeszerzési óriás alvállalkozói

Az Aquaprofit Zrt. hirtelen nagyon sikeres cég lett, 2014-ben még 2,6 milliárd forint volt az árbevétele, 2015-ben viszont már 15,9 milliárd forint. Ilyen gyors növekedés piaci alapon ritkán történik, természetesen ebben az esetben sincs szó ilyesmiről: a cég főként uniós pénzből megvalósított ivóvízminőség-javító közbeszerzéseket nyert el.

A cég részese a 36 milliárd forintos Békés megyei vizes projektnek is, többek között a Mészáros és Mészáros, a Duna Aszfalt és a Békés Drén, tehát a Simicska utáni idők nagy kormányközeli építőipari nyertes cégei mellett. Ezt a projektet az uniós finanszírozás miatt le kellett zárni 2015 decemberig, ez viszont csak úgy jött össze,

hogy néhány napos próbaüzemmel, betemetetlen gödrökkel adták át a projektet, a hatóságok ezt a teljesítést igazolták.

Hiába a hatósági teljesítésigazolás – és a brüsszeli pénzek folyósítása –, az Aquaprofit kötbért számított fel, és változatos okokból tagadta meg a fizetést tucatnyi alvállalkozójának, írja a Világgazdaság.

Az alvállalkozók teljesítését igazolta az ezzel foglalkozó kamarai szakértő, ezért a Fővárosi Bíróság e hetekben bejegyezte a végrehajtást az Aquaprofit Zrt-nél. A kezdeményezők az AGM Betonelemgyártó Zrt és az Erbo-Plan Mérnöki Szolgáltató Kft., ők mintegy egymilliárd forintot követelnek. (Világgazdaság)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.