Jól átvert mindenkit a Google, titkosítás helyett inkább minden üzeneted elmenti

TECH
2016 szeptember 23., 09:16
comments 91

Jól átverte az egész világot a Google. A cég még májusban azt ígérte, hogy a Hangouts leváltására szánt új chatkliense, az Allo az aktuális trendeknek megfelelően végpontok közti (end to end) titkosítással készül majd,

pont olyannal, mint a WhatsApp,

aminek a legyőzésére szánták. A WhatsApp, és az eredeti tervek szerint a Google új appja, az Allo kedvenc ingyenes titkosítószoftverem, a Signal (desktop, android, iphone) kódját használta volna. Ez elég megbízható titkosítás, jelenleg nincs ismert módszer a feltörésére. Így még a kiváncsi állami szervek sem képesek hozzáférni az üzenetek tartalmához.

link Forrás

Ez remek hír volt azoknak, akik érzékenyek az ilyesmire. Végre a sokak által alap üzenetküldőként használt szolgáltatásban is lehetőség lett volna a titkosításra.

link Forrás

Aztán eljött a nagy nap, végre elérhetővé vált az Allo. Amiről aztán hamar kiderült, hogy

éppen ellentéte annak, amit ígértek.

Nemhogy végpontok közti titkosítás nincs benne*, de még

határozatlan időre eltárol mindent (!!!) amit beleírunk. Mi több, az így tárolt adatokat a Google működése eddigi tapasztalatai alapján készségesen megosztja majd az érdeklődő hatóságokkal.

link Forrás

Vagyis, ha nem szeretnéd, hogy bárki olvashassa az üzeneteidet, akkor ne töltsd le! (via Fast Co.)

*Pontosítás: Az Allo a sima üzeneteket nem titkosítja, illetve csak a készülék és a Google szerverei között titkosítja, a szervereken már feloldható formában tárolja. Az incognito módban küldött üzenetek end to end titkosításúak, csak az incognito mód nem túl felhasználóbarát, mert kilépés után a készülékről is törlődnek az üzenetek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.