Két ügyvéd egy 444-cikk nyomán, rémhírterjesztés miatt feljelentett két lelkesen kvótakampányoló fideszes alpolgármestert

POLITIKA
2016 szeptember 23., 14:20
comments 147

„Csepelen 1475 önkormányzati lakás van: uniós kvóta alapján ezek lakóit is az utcára tehetik, helyükre pedig illegális határátlépőket költöztethetnek."

Ez a magyar szinten is meghökkentő állítás is szerepelt két csepeli fideszes önkormányzati képviselő, egyben alpolgármester, Ábel Attila és Morovik Attila szövegjavaslatában, amit a testület csütörtöki rendkívüli ülésére nyújtottak be. A két politikus ezt a szöveget szerette volna látni az önkormányzat helyi polgárokhoz szóló népszavazási felhívásában, sőt fogják is látni, mert a testület elfogadta azt. A Magyarország által is aláírt kvótamegállapodás alapján, illetve a fennálló magyar törvények szerint sehol senkit nem lehet csak úgy kiköltöztetni az önkormányzati lakásából, a szöveg a kormányzati kampány része. Szeptember 21-én erről rövid cikket írt a 444.

Szeptember 22-én pedig két budapesti ügyvéd, Ésik Sándor és Csire Balázs - a 444 cikkére hivatkozva a szövegben - feljelentést tett az ügyészségen. Érdemes végigolvasni, mert rendszerint nagyszerű prózát eredményez, ha ügyvédek ironizálni próbálnak. Ezúttal sikerrel próbálkoztak. A szerzők szépen levezetik, hogy a két politikus állítása szerintük miért nyilvánvalóan valótlan, illetve hogy az miért kelthet nyugtalanságot a magyar állampolgárok körében. Mindezek miatt rémhírterjesztés címén feljelentették a két fideszes katonát, erre a BTK-paragrafusra hivatkozva:

337. § Aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez pedig a feljelentés:

Ábel Attila a 444 kérdésére azt állította, hogy tudomása szerint Németországban egyes kisvárosokban előfordult, hogy önkormányzati lakások bérlőit költöztették ki migránsok miatt. Megjegyzésemre, miszerint az ügyvédek szerint a magyar lakástörvény egyszerűen nem engedi meg a lakók rendkívüli felmondással való kipaterolását, ahhoz a parlamentnek módosítania kéne a jogszabályt, azzal reagált, hogy az uniós jogharmonizáció jegyében eddig is jó pár törvényt kellett megváltoztatnunk. Arra a felvetésre, hogy az Unió már jelezte, az eddig vállalt kvótán felül a jövőben nem lesz kötelező migránsküldés olyan országokba, amelyek nem akarnak befogadni menekülteket, Ábel közölte, hogy ezt nem hiszi el.

Az Orbán-kormány korábban igen keményen bánt a rémhírterjesztőkkel: a dunai árvíz ideján személyesen Orbán Viktor jelentette be, hogy lefogtak két rémhírterjesztőt.

link Forrás

(via rrockout)




Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.