Ezért vágták ki a Bocskai út fáit

Budapest
2016 szeptember 24., 15:32

Stílszerűen a Ligetvédők protestiváljának hajnalára időzítették az amúgy autópályára hasonlító Bocskai úton lévő hatalmas fák kivágását. Összesen 17, öl-vastag törzsű fát vágtak ki. A helyszínen nem dolgoztak aktívan, de páran azért ott beszélgettek a kivitelezők közül, amikor leszaladtam megkérdezni, mi történik. Egy nagyon kedves és nyitott dolgozóval elegyedtem szóba:

- Elnézést, meg tudja mondani, miért kellett kivágni ezeket a fákat?

- Űrszelvényesek voltak.

- Az meg micsoda, valami betegség?

- Nem, az azt jelenti, hogy túl közel voltak az úthoz, teljesen ránőttek. Egy méter így (úttól való távolság) négyhúsz így (magasság).

- De hát amúgy is olyan sivár ez a környék és szar a levegő… nem lehetett volna valahogy máshogy megoldani?

- Hát lehetett volna, de ennyi sávval biztos nem.

- És azon nem gondolkoztak, hogy ha már úgyis felújítják ezt az utat, esetleg egy kis forgalomcsillapítás se ártana, és akkor a fák is maradhattak volna?

- De hát látja, hogy a két sáv kevés… ismeri azt az Illés dalt?

- A “Ne vágj ki minden fát”? Persze ismerem.

- “Élünk és meghalunk” ezeket a fákat már rég ki kellett volna vágni.

photo_camera Komplexebb ez a munka sima favágásnál

Utána még beszéltünk arról, hogy a kivágott fák helyére 60-at fognak ültetni, lesz sok munkával gyönyörű térkőből szegély, rusztikus, budához illő környék lesz. Olyan, mint a már felújított Feneketlen tó környékén.

Mire visszaértem fotókat készíteni, a munkások már elmentek és egy közterület felügyelő vette át a helyüket. Mikor fotóztam, odajött hozzám egy hölgy, akitől megtudtam, a környékbelieket előzetesen megkérdezték, “igényfelmérés volt”. Elmondta, hogy a környéken korábban is voltak már fa-kivágások, amiket rendre pótoltak. Unokái miatt ő alapvetően zöldpárti, de szerinte ha új fákat ültetnek a kivágottak helyére, akkor végülis rendben van a dolog. A felvetésemre, hogy nem lett volna-e jobb a forgalmat lassítani és a fákhoz igazítani, azt mondta, így legalább gyorsan átmennek az autók a szakaszon így “kevesebb a kipufogógáz”.

photo_camera Itt tegnap még fasor volt
photo_camera Ő talán kegyelmet kapott
photo_camera Ez a fa elég korhadt, de nem erre hivatkoztak a melósok

Ja, rosszul tudtam, a “Ne vágj ki minden fát” Bródyék már Fonográfként adták ki, de ez a lényegen nem változtat.

link Forrás

(Nyitray Dániel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.