Újra Corbynt választották a brit Munkáspárt elnökévé

külföld
2016 szeptember 24., 09:06
comments 28

A várakozásoknak megfelelően ismét Jeremy Corbynt választották a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt vezetőjévé.

A választás eredményét szombaton jelentették be Liverpoolban, a Labour vasárnap kezdődő éves kongresszusának helyszínén. Corbynra, akinek ellenfele Owen Smith volt, a voksolásra jogosult párttagok 61,8 százaléka szavazott.

Jeremy Corbynt, a párt hagyományos baloldali irányzatának veteránját nem egészen másfél éve már megválasztották a Munkáspárt vezetőjévé, ám a Labour árnyékkormányának és parlamenti frakciójának többsége ellene fordult, és a brit EU-tagságról júniusban rendezett népszavazás után bizalmatlansági indítványt is benyújtottak ellene, amelyet a munkáspárti képviselők hatalmas, 172-40 arányban megszavaztak.

A pártvezetőre azért orroltak meg a képviselők, mert gyakorlatilag az utolsó pillanatig gáncsolta, hogy a pártja érdemben tudjon kampányolni a Brexit ellen.

Corbyn azonban ezután sem mondott le, ezért vált szükségessé az újabb vezetőválasztási versengés. A Munkáspárt több mint 600 ezres tagságának körében azonban Corbyn elsöprő népszerűségnek örvend, így az újabb választás eredményéhez sem fért sok kétség. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.