Óriási poloskainvázió van

Eddig csak a saját megfigyeléseimre hagyatkozhattam, de most már hivatalos:

poloskainvázió van.

Egyszerre több faj lepte el a magyarok kertjeit, veteményeseit, legnagyobb számban az afrikai eredetű zöld vándorpoloska, írja a Baon. Nyolc éve nem volt ilyen rossz a poloskahelyzet. A bogyókon, paradicsomokon csúnya szívásnyomokat, foltokat hagynak a kártevők, mondja Tamási Sándor növényvédelmi mérnök, aki szerint legfeljebb hálóval, vagy motoros lombszívóval (!) lehet védekezni a csapás ellen.

Az utóbbi egy-két évtizedben több idegenhonos, és egész nagyméretű poloska is megjelent Magyarországon – mondta Szövényi Gergely, az ELTE Biológiai Intézetének adjunktusa az Inforádiónak. Szövényi szerint a zöld vándorpoloskáról is bebizonyosodott, hogy a növényi vírusok átvitelében is szerepet játszhatnak. Ezt a fajt csak 2000-ban észlelték először az országban, 4-5 éve viszont egészen feltűnő lett a jelenléte. Valószínűleg a klímaváltozás miatt indultak meg a trópusokról észak felé.

Egy gyakorlati tanács:

„Ha a lakásban lévő poloskát nagyon óvatosan megfogjuk, vagy egy pohárba, gyógyszeres fiolába betessékeljük egy papírlap segítségével, akkor talán nem ereszti ránk a bűzmirigyének a váladékát, utána pedig kiereszthetjük az ablakon”

– tanácsolta Szövényi Gergely, de hozzátette, előfordulhat, hogy visszatalál a poloska a lakásba. (Baon, Inforádió)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.