Óriási poloskainvázió van

2016 szeptember 25., vasárnap 15:58
270

Eddig csak a saját megfigyeléseimre hagyatkozhattam, de most már hivatalos:

poloskainvázió van.

Egyszerre több faj lepte el a magyarok kertjeit, veteményeseit, legnagyobb számban az afrikai eredetű zöld vándorpoloska, írja a Baon. Nyolc éve nem volt ilyen rossz a poloskahelyzet. A bogyókon, paradicsomokon csúnya szívásnyomokat, foltokat hagynak a kártevők, mondja Tamási Sándor növényvédelmi mérnök, aki szerint legfeljebb hálóval, vagy motoros lombszívóval (!) lehet védekezni a csapás ellen.

Az utóbbi egy-két évtizedben több idegenhonos, és egész nagyméretű poloska is megjelent Magyarországon – mondta Szövényi Gergely, az ELTE Biológiai Intézetének adjunktusa az Inforádiónak. Szövényi szerint a zöld vándorpoloskáról is bebizonyosodott, hogy a növényi vírusok átvitelében is szerepet játszhatnak. Ezt a fajt csak 2000-ban észlelték először az országban, 4-5 éve viszont egészen feltűnő lett a jelenléte. Valószínűleg a klímaváltozás miatt indultak meg a trópusokról észak felé.

Egy gyakorlati tanács:

„Ha a lakásban lévő poloskát nagyon óvatosan megfogjuk, vagy egy pohárba, gyógyszeres fiolába betessékeljük egy papírlap segítségével, akkor talán nem ereszti ránk a bűzmirigyének a váladékát, utána pedig kiereszthetjük az ablakon”

– tanácsolta Szövényi Gergely, de hozzátette, előfordulhat, hogy visszatalál a poloska a lakásba. (Baon, Inforádió)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt