A szaúdi nőknek elegük lett abból, hogy a férfiak engedélye nélkül nem mehetnek sehova

külföld
2016 szeptember 26., 16:15
comments 76

Több mint 14 ezer szaúdi nő írta alá azt a petíciót, amiben arra szólítják fel a kormányt, hogy vessen végen annak a rendszernek, ami szerint, engedélyt kell szerezniük egy férfitől, ha külföldre akarnak utazni, de akkor is, ha dolgozni vagy tanulni szeretnének.Fotó: AFP/Fayez Nureldine

A kőkonzervatív országban a nőknek az ország elhagyásához vagy a házassághoz szükséges engedélyt az apjuktól, a fiú testvérüktől vagy valamelyik férfi rokonuktól kell beszerezniük. Ha özvegyről van szó, akkor néha a saját fiától. Ezt az engedélyt sok egyetem és munkahely is előírja, de néha lakást bérelni vagy kórházba menni sem tudnak nélküle.

Az aláírásgyűjtési kampány júliusban indult az interneten, az egyik aktivista azt mondta a BBC-nek, nagyon büszke a végeredményre, már csak a reakcióra várnak. Azt szeretnék elérni, hogy a nőket is teljes jogú állampolgárként kezeljék. Egy hasonló kampány már öt évvel ezelőtt is lezajlott az országban, amiből a kezdeményezők szerint senkinek sem lett baja, de az is igaz, hogy hivatalos választ sem kaptak. Eddig a hatóságok a mostani akcióra sem reagáltak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.