Fél év után sikerült végre segélyszállítmányt juttatni Damaszkusz térségébe

2016 szeptember 26., hétfő 5:33
8

Hetven teherautónyi segélyszállítmányt sikerült eljuttatni vasárnap a háború dúlta Szíria négy ostromlott településére, közel fél év óta ez volt az első ilyen akció, közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

A konvojok a Damaszkusz közeli Madaja és Zabadani városokba, valamint az északnyugati Idlíb tartomány két falujába, Fuába és Kefrajába vitték a segélyszállítmányt.

A libanoni határ közelében fekvő, 40 ezer lakosú Madaját közel fél éve tartják ostromzár alatt a szíriai kormánnyal szövetséges erők. A közeli Zabadaniban mára ezer ember maradt.

Az ENSZ becslései szerint összesen 20 ezer lakosú, két Idlíb tartományi falut felkelők tartják bekerítve 2015 áprilisa óta.

A világszervezet múlt csütörtökön folytatta szíriai segélyműveleteit, két nappal azt követően, hogy Aleppótól nyugatra, Urm al-Kubra településnél légicsapás érte egy konvoját.

A Szíriai Arab Vöröskereszt közlése szerint a támadásban egy munkatársuk és mintegy húsz civil vesztette életét, és egy raktárépületük megsemmisült.

A támadás miatt összeült az ENSZ biztonsági tanácsa is. A nyugati országok vezetői szerint a konvoj ellen ért támadást ki kell vizsgálni, felmerül ugyanis a gyanú, hogy válogatás nélkül bombáznak a szír kormányzati erők, orosz segítséggel katonai és civil célpontokat egyaránt.

Moszkva és Damaszkusz is tagadta, hogy közük lenne a több mint 20 emberéletet követelő támadáshoz. (MTI)

Címlapkép: Júliusi segélyszállítmány Homsz városánál, Közép-Szíriában. (AFP PHOTO / MAHMOUD TAHA)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt