Franciaország bezárja a calais-i Dzsungelt

Hétfőn a francia elnök, Francois Hollande bejelentette, bezárják a Franciaország északi részén, a Nagy-Britanniába vezető Csalagút közelében kialakult menekültvárost, a dzsungelt, írja a Reuters.

A dzsungelben körülbelül tízezer migráns várja, hogy valahogy átjusson a csatornán és elérje úticélját, Nagy-Britanniát.

A brit hatóságok ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy a menekültek és bevándorlók előbb abban az uniós országban regisztráljanak, ahol beléptek az unió területére.

Márpedig a menekülteket egyelőre a francia hatóságok tartják vissza attól, hogy átkeljenek a Csalagúton szárazföldön, vagy hajókkal. Ha ezzel felhagynak, a britek kénytelenek lesznek saját maguk kezelni a problémát.

A szocialista Hollande bejelentése szerint a tízezer migránst kisebb csoportokban szétszórnák Franciaország egész területén kisebb táborokba, ám ezt a jobbodali ellenzék máris hevesen támadja.

Franciaországban áprilisban lesznek választások, a bevándorlás és a menekültválság kezelése lesz a fő politikai ütközőpont a pártok között, ezért Hollande-nak muszáj valami megoldást felmutatnia.

Hétfőn ezért újra arra kérte a briteket, több humanitárius erőfeszítést tegyenek, hiszen Franciaország évek óta kénytelen ezzel a problémával szembenézni.

Most épp falat építenek az alagúthoz vezető út mellett, hogy a migránsok ne próbáljanak meg akár erőszakkal felkapaszkodni a tranzit kamionokra.

Múlt héten egy magyar kamionost is megtámadtak.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.