Honosítottak egy sajószentpéteri férfit, pedig nem is kérte

politika
2016 szeptember 27., 13:59
comments 138

Egy sajószentpéteri férfi számolt be a borsodi eszon.hu-nak arról, hogy emailben keresték meg azzal, hogy honosítanák:

„Tájékoztatom, hogy egyszerűsített honosítási kérelme nyomán, Magyarország Köztársasági Elnöke Önöket honosította, s az ezt igazoló okirat megérkezett Főkonzulátusunkra. A magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges eskü vagy fogadalom letétele végett többször kerestük Önöket – sikertelenül – a korábban megadott elérhetőségen. Kérem, szíveskedjenek mielőbb felvenni a kapcsolatot Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával. Üdvözlettel, Eskücsoport."

Csakhogy a férfi sosem nyújtott be honosítási kérelmet, hiszen mindig is magyar állampolgár volt, és itt is lakik. Meg is kérdezte a főkonzulátust, hogy szerezték meg az emailcímét, mire azt felelték: ő adta meg a kérelmező adatlapon. Kérte, hogy küldjék át neki emailben a kérelmet, mire közölték: „Jelenleg a kérelmét nem áll módunkban beszkennelni, de amikor jön esküt tenni, a kérelme azon lapját, amely tartalmazza az e-mail címet, kinyomtatjuk Önnek.”

Később a Nemzeti Választási Iroda is küldött emailt, de annak nem ő, hanem Krisztina nevű családtagja volt a címzettje – pedig nincs is ilyen nevű rokona. Közölték: a kérelme alapján felvették a központi névjegyzékbe. Az NVI szerint nem történt adatkezelési szabálytalanság, a törvény szerint a kérelmező maga döntheti el, milyen módon kér értesítést. A külügyminisztérium szerint a konzuli szolgálat sok 100 ezer kérelem átvételével és feldolgozásával foglalkozott már, és ilyen probléma eddig nem volt. A férfi a külügyminisztériumhoz fordult, de eddig nem kapott választ. (via Nol)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.