Itt tartunk: csökkenteni kellett a miniszterek fizetését Szaúd-Arábiában

Az alacsony olajárak miatt egyre rosszabb helyzetbe kerülő országban egy királyi rendelet szerint a miniszterek fizetését 20 százalékkal, a Súra Tanács tagjainak járó juttatásokat pedig 15 százalékkal vágják vissza. Az alacsonyabb beosztású közszolgák fizetéseit pedig befagyasztották, így ők egy ideig nem számíthatnak fizetésemelésre.

Szalmán bin Abd al-Azíz Ál Szaúd szaúdi király - Fotó: AFP/Bandar Algaloud / Anadolu Agency

Ez azért nagyon súlyos intézkedés, mert a dolgozó szaúdiak kétharmadát a közszféra foglalkoztatja. A közalkalmazottak fizetései és juttatásai a kormányzati kiadásoknak majdnem felét tették ki tavaly, közel 120 milliárd dollárt költöttek erre, ami 98 milliárddal járult hozzá a költségvetési hiányhoz.

Az alacsony olajárak miatt Mohammed bin Salman koronaherceg tavaly jelentette be, hogy ha nem javul a helyzet, akkor kénytelenek lesznek megszorításokat bevezetni, amiben szerepelt a közszféra megszorítása is, valamint el szeretnék érni, hogy kevésbé legyenek ráutalva az olajbevételekre.

A megszorítások miatt a szaúdiak már elkezdtek panaszkodni a közösségi oldalakon, hogy a tavaly meghalt Abdullah király idején még sokkal jobban ment az országban. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.