Itt tartunk: csökkenteni kellett a miniszterek fizetését Szaúd-Arábiában

külföld
2016 szeptember 27., 11:14
comments 108

Az alacsony olajárak miatt egyre rosszabb helyzetbe kerülő országban egy királyi rendelet szerint a miniszterek fizetését 20 százalékkal, a Súra Tanács tagjainak járó juttatásokat pedig 15 százalékkal vágják vissza. Az alacsonyabb beosztású közszolgák fizetéseit pedig befagyasztották, így ők egy ideig nem számíthatnak fizetésemelésre.Szalmán bin Abd al-Azíz Ál Szaúd szaúdi király - Fotó: AFP/Bandar Algaloud / Anadolu AgencyEz azért nagyon súlyos intézkedés, mert a dolgozó szaúdiak kétharmadát a közszféra foglalkoztatja. A közalkalmazottak fizetései és juttatásai a kormányzati kiadásoknak majdnem felét tették ki tavaly, közel 120 milliárd dollárt költöttek erre, ami 98 milliárddal járult hozzá a költségvetési hiányhoz.

Az alacsony olajárak miatt Mohammed bin Salman koronaherceg tavaly jelentette be, hogy ha nem javul a helyzet, akkor kénytelenek lesznek megszorításokat bevezetni, amiben szerepelt a közszféra megszorítása is, valamint el szeretnék érni, hogy kevésbé legyenek ráutalva az olajbevételekre.

A megszorítások miatt a szaúdiak már elkezdtek panaszkodni a közösségi oldalakon, hogy a tavaly meghalt Abdullah király idején még sokkal jobban ment az országban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.