Másfél évre súlyosbította a bíróság Geréb Ágnes ítéletét

bűnügy
2016 szeptember 27., 11:42
comments 227

Jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte, valamint öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői foglalkozás gyakorlásától Geréb Ágnest a Fővárosi Törvényszék hétfőn. A törvényszék ezzel súlyosította az elsőfokú bíróság ítéletét.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság tavaly novemberben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás és kuruzslás vétsége miatt egy év börtönre ítélte a szülésznőt, amelynek a végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. Emellett a vádlottat három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász foglalkozás gyakorlásától.Geréb Ágnes - Fotó: Fotó: MTI/Kovács Tamás

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék hétfőn kihirdetett határozatában Geréb Ágnest bűnösnek mondta ki az ellene felhozott vádakban, de megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. A kiszabott börtönbüntetés egy év hat hónapra súlyosította, a három év próbaidőt helybenhagyta.

A szülész-nőgyógyász foglalkozástól eltiltás időtartamát háromról öt évre súlyosította, és a vádlottat a szülésznői tevékenységtől is eltiltotta öt évre.

A törvényszék az indokolásban hangsúlyozta, hogy az elsőfokú bíróság körültekintően folytatta le a bizonyítást. Az otthonszüléssel kapcsolatos szakmai álláspontot a cselekmények időpontjára vonatkoztatta, az intézményen kívüli szülés jelenlegi szabályait pontosan részletezte az ítélet indokolása, külön kiemelve a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium által kiadott állásfoglalást is.

A bíróság kiemelte, hogy Geréb Ágnes a vádbeli tevékenységét a szülész-nőgyógyász szakorvosi foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, úgy követte el, hogy szakorvosi tevékenységet végzett, amikor önállóan végzett terhesgondozást és vezetett le intézményen kívüli szülést.

Az otthonszülés kockázatának felismerése, a szülés önálló levezetése nem szülésznői kompetencia, hanem szülész-nőgyógyász szakorvosi hatáskörbe tartozik, így a vádlott jogosulatlanul fejtett ki orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet.

A közokirat-hamisítást felbujtóként követte el. Geréb Ágnes azt mondta a szülőknek, hogy a Napvilág Születésházban született gyermeket nem lehet a XII. kerületben anyakönyvezni. Emiatt a szülők valótlanul tartalmú bejelentést tettek, amelynek alapján a gyermeket a szülők lakóhelye szerinti hivatalban anyakönyvezték.

A vádlottnak nem volt lehetősége kiállítani a bejelentéshez szükséges igazolást, mert akkor fény derült volna az eltiltás ellenére folytatott tevékenységére.

A másodfokú bíróság abban is osztotta az első fokú ítéletben foglaltakat, hogy a vádlott személyi és tárgyi feltételek hiányában vállalt el otthonszüléseket, és ezzel közvetlen veszélynek tette ki a szülő nő és a megszületendő gyermek testi épségét, életét, amivel megvalósította a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét.

A másodfokú bíróság szóbeli indokolásában utalt arra, hogy az elsőfokú büntetést és joghátrányt azért súlyosította, mert nagyobb nyomatékot tulajdonított annak, hogy a vádlott foglalkozástól eltiltás hatálya alatt állt, és ugyanilyen jellegű, de súlyosabb bűncselekmények miatt folyt már ellene büntetőeljárás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.