Minek ide quarterback?

sport
2016 szeptember 28., 15:03
comments 56
Danielle Hunter (#99) mutatja a safety-t, miután saját endzone-jában sackelte Cam Newtont (#1). Grant Halverson/Getty Images
photo_camera Danielle Hunter (#99) mutatja a safety-t, miután saját endzone-jában sackelte Cam Newtont (#1). Grant Halverson/Getty Images

Amikor Tom Brady a nyár elején feladta harcát, és elfogadta a labdaleeresztési botrány miatt kiszabott négyhetes eltiltását, a szakírók temetni kezdték a New England Patriotsot.

Amikor a Minnesota Vikings az első fordulóban elvesztette irányítóját, Teddy Bridgewatert, a második héten pedig legnagyobb sztárját, a futó Adrian Petersont, a szakírók gyorsan kisatírozták szezon eleji prognózisaik elejéről a Vikingst.

Azóta a Patriots elvesztette a tartalékirányítóját is, és legutóbb az újonc Jacoby Brisettel álltak fel. Egyetemifoci-rajongóként én már korábbról is ismertem Brisettet, aki tehetséges fickó - kicsit olyan, mint a Dallas újonc irányítója, Dak Prescott, csak kevésbé kiforrot és sokkal szeleburdibb. Olyan, mint akire még ráférne egy-két év a tartalékcsapatban.

Na, három hét után a Patriots és a Vikings is száz százalékos, az utóbbi a legutóbbi játéknapon módszeresen végigverte a tavalyi döntős, a meccs hétpontos esélyesének kikiáltott Carolinát. A győzelem stílusában a tavalyi Denverre emlékeztetett:

a támadósor igyekezett nem eladni a labdát és elég pontot szerezni, lehetőséget adva ezzel a védelemnek az ellenfél megfojtására.

Ez utóbbi remekül ment. Newton három passzát is elkapták, és nyolcszor (8x!) sackelték. Három meccs alatt már 15 sackjük van, ami más csapatoknak egy idényre is elég.

Carolina Panthers - Minesota Vikings 10:22

A Patriots pedig Brady és Garoppoló távollétében laza 27:0-ra verték a jobb sorsra érdemes Houstont, a zöldfülű Brisett meg dobott és futott is egy-egy touchdownt.

Houston Texans - New England Patriots 0:27

És ezzel még messze nem is ő a legjobb újonc irányító a ligában! Egyrészt ott van a már említett Prescott, aki újra magabiztosan játszott, ez pedig egyre komolyabban felveti a lehetőséget, hogy a Dallas végre nem vár többet arra, hogy Tony Romót eléggé összedrótozzák egy szezonra, inkább megspórol pár tízmillió dollárt és elereszti a szinte mindig sérült irányítóját, mielőtt az végleg megnyomorodna. De a szezon igazi sztárja az egyetemi másodosztályból (!) draftolt Carson Wentz, a Philadelphia irányítója, aki a hétvégén a jobbak közé tartozó pittsburghi védelmet alázta porba.

Wentz élete első három meccsén 102 passzkísérlet, 66 sikeres pasz és öt td-passz mellett egyetlen interceptiont se dobott, és ha így folytatja, két meccsen belül, újoncéként döntheti meg Tom Brady világcsúcsát, a 162 egymást követő passzkísérletet interception nélkül. Mondom, újoncként, élete első öt meccsén! Tiszta Aaron Rodgers, nézzék:

link Forrás

Pittsburgh Steelers - Philadelphia Eagles 3:34

Az NFC keleti csoportja a gyűlölet temploma, itt nehéz olyan csoportmeccset mondani, ami ne lenne örökrangadó a maga nemében. A New York Giants és a Washington meccse előtt és alatt is forrtak az indulatok, leginkább a Giants elkapója, Odell Backham Jr. és a washingtoni corner, Josh Norman között. Ezt a csatát egyértelműen Backham nyerte, aki többször is hülyét csinált Normanból, például ezzel az elképesztő egykezes elkapással:

link Forrás

vagy ezzel a pörgéssel:

link Forrás

De a csúcsjelenet mégis Normané volt, aki az Endzone-ban szimplán felkapta Beckhamet és megpróbálta kicipelni az oldalvonalon, mígnem észrevette a bíró kérdő tekintetét:

link Forrás

New York Giants - Washington 27:29

Ha már az előbb beraktam egy egykezes elkapást, nézzék ezt a csodálatos egykezes interceptiont is. Kár, hogy ez is kevés volt a Cardinalsnak, amit én az idény elején még bajnoknak tippeltem, de most még a borzalmas Billstől is képesek voltak kikapni hazai pályán.

link Forrás

Arizona Cardinals - Buffalo Bills 18:33

A Green Bay-i Damarious Randall ennél rondább, de hatékonyabb módját választotta a labdaszerzésnek, de valakinek a piszkos munkát is el kell végeznie. A múlt héten, a Vikings elleni vereség után még temetett csapata vissza is tért - és közben az is kiderült, hogy a Vikings ellen nem is annyira könnyű pontokat szerezni.

link Forrás

Detroit Lions - Green Bay Packers 27:34

A szerencsétlen Browns majdnem megtalálta a nyerő receptet: akármi történik is épp a pályán, kelljen védekezni, támadni vagy rúgást visszahordani, bízd Terrelle Pryorra! Az irányítóból lett elkapóból lett vészirányító egészen szédületes statisztikai adatsorral zárta a meccset: 35 passzolt jard, 21 futott jard, 144 elkapott jard. Talán ha a hosszabbításban is rá játszottak volna - ott csak egy, 9 jardos elkapása volt - akkor még a meccset is megnyerik.

Cleveland Browns - Miami Dolphins 24:30 h. u.

Végül emeljük ki Caraun Reidet, a Chargers 135 kilós endjét, aki akkorát sprintelt hatvan méteren, hogy az még egy 35 kilós embernek is a becsületére vált volna:

link Forrás

De ez is kevés volt.

San Diego Chargers - Indianapolis Colts 22:26

További eredmények:

Cincinnati Bengals - Denver Broncos 17:29

Hiába vezetett háromszor is a Bengals, a címvédőt ők sem tudták megállítani. Ezúttal nem működött a futójáték, így a passzjáték került előtérbe a Broncosnál, aminek következtében az első két meccsen szolidan passzolgató Trevor Siemian megrázta magát és 312 yarddal, valamint 4 TD passzal vezette győzelemre csapatát. A Bengals a második komoly meccsét bukta el egymás után, egyedül a 97 yardot és 2 TD-t futó Jeremy Hill alkotott emlékezeteset.

Jacksonville Jaguars - Baltimore Ravens 17:19

Tízpontos vendégelőnyről, többek közt a két elkapott TD-t szerző Allen Robinson segítségével, megfordította a meccset a Jaguars az utolsó negyed közepére, de az ezt követő hibák a Ravens győzelmét eredményezték. Egypontos előnynél a vendég védelem blokkolta Jason Myers 52 yardos mezőnygól kísérletét, az ellentámadásból Justin Tucker 54 yardról nem hibázott, visszaszerezve a vezetést a vendégeknek. Blake Bortles még egyszer utoljára nekiveselkedett, de a harmadik labdaeladása lezárta a mérkőzést. A special team és a védelem sokadszorra szállította a győzelmet John Harbaugh fiainak, a Jaguars első győzelme viszont még várat magára.

Tennessee Titans - Oakland Raiders 10:17

Jack Del Rio védelme összekapta magát végre, így a vendégirányító Derek Carr mérsékelt teljesítménye is elég volt a győzelemhez. A Titans futójátéka továbbra is remek (DeMarco Murray 114 yard, 1 TD, Derrick Henry 45 yard), ezúttal Marcus Mariota pontatlanságai miatt maradt el a hazai győzelem. Egy kevésbé látványos mérkőzésen a több labdaszerzés döntött a Raiders javára.

San Francisco 49ers - Seattle Seahawks 18-37

A 49ers az eslő fordulós kisiklás után végre rátért az 1/1-es drafthoz vezető helyes útra! Hajrá, Niners! Így tovább! Jövőre egészen elképesztő irányítók érkeznek az egyetemi fociból, most éri meg picsaszarnak lenni!!!!

Tampa Bay Buccaneers - Los Angeles Rams 32:37

New York Jets - Kansas City Chiefs 3:24

Chicago Bears - Dallas Cowboys 17:31

Mondtam én mindenkinek, aki hajlandó volt figyelni rám, hogy Prescott nagyon jó lesz!

New Orleans Saints - Atlanta Falcons 32:45

Egy nap híján 10 éve egy Saints-Falcons csoportrangadóval tért vissza a futball, az élet, a boldogság, egyszóval minden a jazz fővárosába az egy évvel korábbi Katrina-hurrikán pusztítás után. Most a MNF keretein belül csapott össze a két csapat, de a Falcons ezúttal ellopta a showt. A Saintsnek a bűn rossz védelme miatt esélye sem volt, a Falcons, köszönhetően a szenzációs futójátékot produkáló Devonta Freeman (207 yard, 1 TD), Tevin Coleman (89 yard, 3 TD) duónak, sima győzelmet aratott. A mérkőzés kulcsmomentumának Deion Jones 90 yardos INT return TD-je bizonyult, aki 20 pontra növelte a picksix-szel a Sólymok előnyét a 4. negyedben. A Falcons 2-1-gyel vezeti a csoportot, a Saints pedig úgy utolsó három vereséggel, hogy átlagban 32 pontot tesznek a táblára. Talán nem csak Rob Ryan volt a ludas, ugyanis menesztése óta sem javult a Saints védelme.

(A cikk javarészt kedvenc amerikai focis szakportálom, az SB Nation posztjaira támaszkodott. Az amerikai foci iránt érdeklődőknek nagyon tudom ajánlani, az igazán mélyen érdeklődőknek pedig külön is ajánlanám Football Study Hall című blogjukat, ahol fejlett statisztikai analízissel és játékhelyzetek elemzésével foglalkoznak. A "További eredmények" után közölt meccsriportok javarészt a First Down blog két szerzője, Dezső és Ádám munkái.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.