A szlovákiai Trencsén elvette Sztálintól a díszpolgári címet

külföld
2016 szeptember 29., 16:52
comments 84

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerint Joszif Visszarionovics Sztálin szovjet diktátornak még 1947-ben ítélték oda a nyugat-szlovákiai város díszpolgári címét, és még a rendszerváltáskor sem vonták meg tőle.

Arra, hogy hét évtized után meg kellene fosztani Sztálint a díszpolgárságától, Richard Rybnícek, Trencsén polgármestere tett indítványt. Közel 1 órás vita után, egy képviselő tartózkodása mellett ma szinte egyhangúlag jóváhagyta a város képviselő-testülete. (Az indítványra egy képviselőnő nem szavazott igennel, ő azzal érvelt, hogy egy halottól semmit sem lehet megvonni.)

photo_camera Fotó: Jurij Kadobnov / AFP

A döntés jóváhagyása után Trencsén városának további hét díszpolgára maradt, köztük a leghíresebb a második világháború utáni dekrétumairól ismert csehszlovák államfő, Edvard Benes. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.