Duterte: Vége az Amerikával közös hadgyakorlatoknak

külföld
2016 szeptember 29., 08:07
comments 77
Rodrigo Duterte - Fotó: Noel Celis / AFP
photo_camera Fotó: Noel Celis / AFP

Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök közli az Egyesült Államokkal: jövő héttől vége a két ország közös katonai gyakorlatainak. Duterte azt mondta, új kereskedelmi szövetséget akar Kínával, és Oroszországgal, és Peking nem örül a közös hadgyakrolatoknak.

Ezzel együtt az 1951-es védelmi egyezség, és a katonai szövetség megmarad Amerikával. A jövő heti gyakorlatot azért tartják még meg, mert nem akarja kellemetlen helyzetbe hozni a védelmi miniszterét.

Perfecto Yasay Fülöp-szigeteki külügyminiszter aztán csütörtökön pontosította az elnök kijelentését. Eszerint még 2017-ben is megrendezik a gyakorlatot, mert azokról az előző kormány állapodott meg Washingtonnal, ezután viszont felülvizsgálják az együttműködést.

Rodrigo Duterte májusi választási győzelme óta Manila és Washington kapcsolata egyre romlik. Ennek része volt Obama lekurvaanyázása is, és az is, hogy Amerika helyett új szövetségesek felé nyit. Kínával is újra felvette a dél-kínai-tengeri viták miatt megromlott kapcsolatot. Korábbi hírek szerint Duterte azt fontolgatja, hogy a jövőben Oroszországtól és Kínától szerzi be országa számára a szükséges katonai felszereléseket. (MTI/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.