Kevés az orvos, és az ágy a magyar gyermekpszichiátriai osztályokon

Egészségügy
2016 szeptember 29., 02:08
comments 24

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának főorvosa, Sófi Gyula arról, hogy

"mindössze 60-80 gyermekpszichiáter dolgozik az országban, az orvosok egyre túlterheltebbek és nincs utánpótlás."

A Magyarországon élő 1,5 millió gyermek 25-30 százalékának van legalább egy pszichológiai, vagy pszichiátriai súlyosságú problémája, vagyis 4-500 ezer gyermekkel kellene foglalkozniuk a szakembereknek. Bár az érintettek nagy részét alapellátásban kezelni tudja a rendszer, sokuknak szakorvosra lenne szüksége, mondta a főorvos. Sófi szerint a kórházakban aránytalanul kevés, 130-150 ágy van csak ezeken az osztályokon, ezért sok családnak több száz kilométert kell utaznia.

A gyerekeknél a leggyakoribb eset a figyelemzavar, ami már minden huszadik fiatalt érint,

"de egyre több az önsértő, drogfüggő vagy serdülőkori skizofréniában szenvedő fiatal is."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.