Megbolondultak a magyarok, a bizonyíték erre egy horgászsapka

DIVAT
2016 szeptember 29., 19:37
comments 132

A nagykörúti robbantásos merénylet/kormányzati propagandaakció/szerelmi dráma egyik apró eleme azonnal szemet szúrt mindenkinek: az, hogy a gyanúsított a rendőrségi személyeírás szerint horgászsapkát viselt.

Azt képzelted volna, hogy semmi sem lehet apolitikusabb egy horgászsapkánál? Természetesen óriásit tévedsz.

A brüsszeli merényletek egyik elkövetője is ugyanilyen sapkát viselt a robbantások napján!

Ezt harsogta például a kormány ripost.hu nevű kihelyezett propagandaosztályának egyik eheti cikke akkor, amikor a kormány még láthatólag nem döntötte el, hogy nem csinál-e muszlimellenes progandafegyvert a merényletből.

Szóval pecássapka = gonosz piromániás muszlim műmenekült?

Túl könnyű lenne ezzel kontrázni:

photo_camera Woody Allen merénylés előtt (Photo by Neilson Barnard/Getty Images for Tony Awards Productions)

Nézzük meg inkább normálisan, mit is viselt a Csőbombás Ismeretlen!

Érdekes dolog ez a horgászsapka, mert olyan divatkiegészítőről van szó, amit  maguk a horgászok véletlenül sem hívnak így, rengetegen mások viszont igen. A horgászok a valóságban mindenféle sapkákat hordanak, véletlenszerűen akár persze "horgászsapkát" is, de ez a legkevésbé sem jellemző, inkább ritkaságszámba megy. Nekem például sohasem volt, pedig sok más mellett vettem már méhészálarccal kombinált szúnyogálló hülyekalapot is pecához, ilyesmit:

Életből vett szemléltető példa: megnéztem a legnagybb hazai horgászáruházlánc, a Walterland webshopját. Az ott megvehető 47 sapkából 2 "horgászsapka", 28 sildes baseballsapka-származék, 10 sísapkaszerű, a többi pedig mindenféle.

Hasonló a helyzet a világ legpecásabb országában is: az amerikai cabelas.com-on jelenleg található 82 modellből mindössze 2 ilyen akad.

Nem is csoda. A horgászok négy jelenség ellen hordanak sapkát: a hideg, az arcukba sütő nap, az arcukba eső eső és a fülükbe akadó horog ellen. A horgászsapka ezek közül csak a második ellen véd meg úgy ahogy, de messze nem olyan hatékonyan, mint egy rendes silddel rendelkező sapka, az összes többi célra vagy alkalmatlan, vagy van nála sokkal jobb, ezért hordja olyan kevés pecás.

A magyar rendőrség által horgászsapkának nevezett divatdarabot angolul leginkább bucket hatnek, vagyis vödörsapkának nevezik, ami azért releváns, mert angolszász eredetű ruhadarabról van szó. Az ős bucket hat az ír parasztok és halászok munkaruházati kiegészítője volt és tweedből vagy filcből varrták. Azért, mert ez a két anyag mosatlan nyersgyapjúból készül, aminek a lanolintartalma természetes módon vízállóvá tette a sapkát, amit a puhasága és a szabása miatt könnyen zsebre is lehetett vágni.

El lehet képzelni, milyen ázottkutya-szaga lehetett egy nap mint nap hordott ős-vödörsapeknak!

A hagyományos ír vödörsapka leghíresebb viselője vitán felül Sean Connery volt az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban:

De ő is már lopta az ötletet. Hogy kitől, azt minden 40 pluszos keleti-európai tudja: Ljubisa Samardzictől, aki a forró szél című sorozatban Surda-kalap néven tette újból híressé a tweedvedret:

Rajta kívül még a robogómániás brit modok hordták lelkesen.

A vödör- (vagyis inkább virágcserép) fazon a melegebb égtájakon is divatos volt az egyszerű szabása és az összegyűrhetősége miatt. Ennek a trópusi sapka-kalap öszvérnek egy verzióját rendszeresítette az amerikai és az ausztrál hadsereg a vietnami háború idején:

Hogy honnan vették az ötletet? Hát nem az Európa bekebelezésén agyaló muszlimoktól, hanem az izraeli hadseregtől, ahol már a negyvenes évek óra rendszeresítve volt egy hasonló modell:

Mint annyi katonai cuccal megtörténik, a vödör a médiában sokat mutogatott vietnami háború után civil divatdarab lett. Annak a fényében, hogy ma már valami okból inkább férfiak hordják, kezdetben inkább női kiegészítőnek számított.

Aztán jött a hiphop és a keleti parti L. L. Cool J, akinek ikonikus kiegészítője lett a bucket hat:

Innentől nem volt megállás:

Most már ott tartunk, hogy Schoolboy Q fejéről le sem lehet verni a vödröt:

link Forrás

A hipkop világdivattá válásával egy rakás szubkultúra fedezte fel magának a vödröt, nem utolsósorban a fociultrák, köztük a magyarok is, akik az idei foci Eb-n az egész világgal megismertették a náci karlendítés és a bucket hat mámorító összhatását:

Szóval kevés globalizáltabb ruhadarabot hordhatott volna a robbantó egy horgászsapkánál. Elképzelhető, hogy a magyar kormány kifejezetten Áder "A Keszegek Embere" János köztársasági elnök miatt nem nyomatta tovább a "horgászsapkás = munkátelvevő-lányodaterőszakoló muszlim" vonalat. Nem is baj ez, sőt: borzasztó lett volna, ha a könnyen befolyásolható honfitársaink a nálunk sötétebb bőrűek mellett a hülye horgászsapkában parádézókat is elkezdték volna előítéletesen rettegni.



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.