Az NGM államtitkára beismerte, hogy fenntarthatatlan az állami nyugdíjrendszer, és erősíteni kellene az önkéntes pillért

gazdaság
2016 szeptember 30., 09:07
comments 246

Kisebb porszem került a nemzetgazdasági pozitívüzenet-gépezetbe tegnap.

Az MTI előbb lehozta Hornung Ágnes NGM-államtitkárnak egy konferencián előadott – egyébként a szakmai konszenzussal nagyjából egybevágó – gondolatait az állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról és arról, hogy erősíteni kellene a önkéntes pillért (!).

Ez persze elég furán hangzik attól a kormánytól, amelyik 2011-ben háromezer milliárd forint magánnyugdíj-megtakarítást tulajdonított el saját polgáraitól, és közölte, hogy aki nem megy át az állami nyugdíjrendszerbe, az kiiratkozik a nemzeti kockázatközösségből; majd később több jogszabállyal igyekezett ellehetetleníteni az önkéntes pillért – de hát ki emlékszik már erre, és egyébként is, hol leszünk mi már, amikor nyugdíjba kell menni. Az őszinteség frissítő szele járta át tehát Hornung nyilatkozatát.

Így hangzott az első MTI-jelentés, csütörtök 14:36-kor:

RÖVIDHÍR - NGM-államtitkár: az állami nyugdíjrendszer szerepét fokozatosan a kiegészítő rendszernek kell átvennie

Csökkenteni kell az állami nyugdíjrendszer szerepét a jövőben, azt fokozatosan a kiegészítő rendszernek kell átvennie, mert a demográfiai és a foglalkoztatási helyzet változik, és a nyugdíjakat folyamatosan fenn kell tartani - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára csütörtökön a Pénztárkonferencián. Az államtitkár az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) által szervezett budapesti konferencián kifejtette: az állam a demográfiai helyzet javításában és a foglalkoztatás terén tud segíteni, szükség van azonban arra, hogy a pénztárak is lépéseket tegyenek a kettős rendszer fennmaradására, az önkéntes pillér erősítésére. A kormány számára is fontos, hogy az állami pillér mellett a kiegészítő pillér továbbra is fennmaradjon, és fontos szerepet töltsön be a jövőben is - hangsúlyozta.

Kemény szavak.

Nem csoda, hogy 17:58-kor be is futott az MTI javítása, az ilyenkor szokásos szöveg kíséretében:

„Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!”

Íme a javított verzió, figyeljük a finom hangsúlyváltásokat:

PONTOSÍTÁS - RÖVIDHÍR - NGM-államtitkár: az állami nyugdíjrendszer...

Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak a bevezetésük óta kiemelt szerepet töltenek be az öngondoskodás területén, a kormány számára továbbra is fontos, hogy az állami mellett a kiegészítő pillér továbbra is fennmaradjon - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten. Az önkéntes pénztárak, nyugdíjbiztosítások vagy a foglalkoztatói nyugdíjintézmények szerepe az, hogy kiegészítsék az állami nyugdíjat, nem pedig az, hogy átvegyék a szerepét - szögezte le az államtitkár. Hangsúlyozta: az állami nyugdíjrendszer hosszú távon is stabil, az elmúlt évek változásai a társadalombiztosításban garantálják a jövő nyugdíjasainak teljes és kiszámítható állami nyugdíját. Hornung Ágnes az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) által szervezett konferencián hangoztatta: jó nyugdíjrendszer csak erős és stabil gazdasági környezetben működtethető hatékonyan, és az állam ebben szerepet vállal.

Ma reggel pedig már az M1-en nyugtatott mindenkit Hornung:

Hornung Ágnes: biztos alapokon áll a magyar nyugdíjrendszer.

Magyarországon biztos a nyugdíjrendszer, amelynek alapját az állami nyugdíj adja, a rendszer kiszámítható és stabil - szögezte le a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán. Hornung Ágnes hozzátette: ezt kiegészíti az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer, amely lehetőséget ad az öngondoskodásra. Kifejtette, az állami pillér stabilitását alátámasztja, hogy a nyugdíjasok száma nem változott érdemben az elmúlt öt évben, továbbá hogy a kifizetések az inflációt követik, amely jelenleg alacsony. Hozzájárul a rendszer stabilitásához a nyugdíjkorhatár kitolása is - fejtette ki az államtitkár, hozzátéve: mindezek által biztosított, hogy az állami pillérből mindenki megfelelően részesüljön. Az öngondoskodásról szólva megemlítette, hogy azt különböző adókedvezményekkel is segíti az állam. Ide sorolta, hogy a cafeteriában az önkéntes pénztárakba való kifizetésnek alacsonyabb az adókulcsa a munkáltató számára, továbbá a magánszemélyek személyi jövedelemadó-kedvezményt is igénybe vehetnek a pénztári befizetéseik után.” (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.