Fodor Gábor szerint nem szavazni, érvénytelenül szavazni, az nem kormányellenes tett

MTI Fotó: Kovács Attila

Egyértelmű és bátor kiállásnak, a kormány politikájára adott érdemi válasznak tartja a Magyar Liberális Párt, ha valaki igennel voksol a vasárnapi a népszavazáson. Fodor Gábor pénteken fontosnak érezte, hogy sajtótájékoztatón álljon ki az uniós értékrend mellett, a "társadalmat szétziláló kampány" árnyékában.

Fodor szerint ha nem mész el, vagy ha érvénytelenül szavazol, az nem kormányellenes tett,

mert "az Orbán-rendszert a passzivitás tartja életben". Olyasmiről is beszélt, hogy ha a népszavazási kérdésből kiveszed a "kényszerbetelepítésről szóló hamis elemet", akkor nem szavak értelmetlen halmaza marad, hanem annak kérdése, hogy az unió hozhat-e tagállamok számára kötelező döntést. Szerintük igen.

Fodor néhány napja a kormányközelbe került Origónak adott interjúban tagadta, hogy megvette volna őt a Fidesz. A most pénteki sajtótájékoztatón azt nem hozta szóba, hogy minden érvényes szavazat az érvényesség irányába hat, és ezzel közvetve a kormányt támogatja. (A nemek toronymagas győzelme borítékolható, egyedül az a kérdés, jogilag érvényes lesz-e a népszavazás.)

Szent-Iványi István külpolitikus is beszélt, méghozzá arról, hogy attól tartanak a Liberálisok: Orbán az eredménnyel támadást intéz majd az unió belső döntéshozatali rendjével szemben, más országokban is népszavazások lesznek, és hogy az egész referendum igazából a putyini külpolitika terméke.