Már Hitlerhez hasonlítja magát a Fülöp-szigeteki elnök

külföld
2016 szeptember 30., 04:43

"Hitler 3 millió zsidót mészárolt le...nálunk 3 millió drogfüggő van és én örömmel kaszabolom le őket"

- nyilatkozott enyhén szólva pontatlanul történelmi tényekről, és terveiről Rodrigo Duterte, Fülöp-szigetek félelmetes hatalmú elnöke, aki júniusi hatalomba lépése óta legalább háromezer embert öletett meg kábítószer-használat és más bűncselekmények elkövetése miatt.

Rodrigo Duterte - Fotó: Noel Celis / AFP
photo_camera Fotó: Noel Celis / AFP

Az áldozatok testeit a hatóságok hagyják heverni az utcán, sőt, elrettentésként az általuk elkövetett bűnöket, haláluk okát is megjelölik. Korábban Duterte nyíltan beszélt arról, hogy 100 ezer bűnözőt is hajlandó kivégezni, hogy csökkentse a bűnözést az országban.

Duterte most Mindanao sziget délkeleti partján, Davao városban beszélt, ahol korábban polgármester volt. Azt mondta, a sajtóban kritikusai Hitler unokatestvéreként emlegetik, és nem nagyon tiltakozik a párhuzam ellen.

"A németeknek legalább ott volt Hitler, nekünk nincs" - mondta az elnök, miután arról beszélt, hogy a Führer 3 millió zsidót ölt meg, ő pedig ugyanekkora öldöklésre készül a Fülöp-szigeteken a droghasználók között, hogy megmentse nemzetét a problémától, és megőrizze a következő generációknak.

A Reuters jelentésében már az is szerepel, hogy több zsidó szervezet és hitközség tiltakozását fejezte ki az elnök szavai miatt. (BBC / Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.