Az áldozathibáztatás átlagosnál is felháborítóbb formáját vetette be egy szlovák vizsgálóbírőnő a nővel szemben, akit brutálisan megvert a férje

Azért utasította el a szlovák rendőrségnek dolgozó vizsgálóbírónő egy nő házastársi erőszak miatt tett feljelentését, mert szerinte az iszlám erkölcs szerint jogosan verte meg őt szaúd-arábiai férje, írja a Bumm.sk.

A bántalmazott szlovák nő évek óta rejtőzködik három gyermekével a férje elől. 2010 óta eddig háromszor tett feljelentést, mert házasságuk során a férfi többször bántotta, például

hajánál fogva vonszolta, rugdalta, megverte, falhoz vágta és azt ordította neki, hogy megöli.

A nő ilyen alkalmakkor elmenekült és magával vitte a gyerekeit is, mire a férfi eltűnés miatt feljelentette a rendőrségen. Az ügyet vizsgáló szlovák JOJ televíziónak a következőket mondta feleségéről:

"A pszichikai kínzásnak vet alá engem. Nem ért egyet a válással, mert az ügyvéd hívta őt, hogy kezdjük el a válást, de ő elutasította. Fogta a gyerekeket és elment. Akut depressziója van, kitalálgat"

A rendőrség, pontosabban az ügy vizsgálóbírója a legutóbbi feljelentéskor csak kihágásnak minősítette a súlyos családon belüli erőszakot. Ezt azzal indokolták, hogy

az iszlám házasság és törvények különféle módon hátrányos helyzetbe hozzák a nőket,

illetve, hogy

vita esetén a férfi pofonokkal és mellőzéssel büntetheti a nejét.

Ami esetleg még meg is állhatná a helyét, ha Szlovákiában iszlám jogrend szerint kellene eljárni, ahol a nő kötelessége az engedelmesség, a férjé pedig a megélhetéshez szükséges pénz előteremtése, de hát nem úgy kell.

A szaúd-arábiai férfi és szlovák felesége mindketten Szlovákiában élnek.

"A vizsgálóbírónő határozatának elolvasása után kijelenthetem, hogy szerintem hiányos az indoklása"

– mondta a tévének Tibor Gašpar rendőrparancsnok. Alárendeltjei most átvizsgálják az ügyet és ellenőrzik a vizsgálóbírónő munkájának felelőseit is.

A rendőrségi akadémia rektora, Lucia Kurilovska is elmondta,

"Az eset az országunk területén történt, lehetetlen ilyen módon eljárni és végképp azzal indokolni a történteket, hogy egy bizonyos vallás ezt megengedi"

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.