Nem lehet riogatni azzal, hogy a település támogatása múlik a népszavazás eredményén

politika
2016 október 01., 06:41
comments 25

A kampányt elárasztó tenger sok hülyeség közül is ki tudott emelkedni Győrújfalu polgármestere, Nagy Imre Attila, aki választóinak elég egyértelmű üzenetet küldött a szórólapján ezzel:

„Kormánytagok illetve/és Államtitkár Urak irányába a jelenleg elbírálás alatt álló, továbbá a meghirdetés előtt álló pályázataink általam történő menedzselését nagyban könnyíti majd, ha a választási eredmények ismeretében ki tudom mutatni számukra, hogy a megyei és az országos átlagot is nagyban meghaladó, »adj Isten« kiugróan magas részvételi arány mellett hozott településünk felelős döntést.”

Ahogy Herczeg Márk kollégám fogalmazott: Nyilván méltóbb a Brüsszelből érkező pénzre, aki minél látványosabban mond nemet Brüsszelnek!

De a nem mindig finnyás Nemzeti Választási Bizottság nem értékelte ezt a fajta nyíltságot, és azt állapította meg, hogy

„a polgármester a kifogásolt levélben nem a népszavazás céljával és rendeltetésével összhangban buzdítja a választópolgárokat a népszavazáson való részvételre, hanem a településsel kapcsolatos anyagi megfontolások alapján”.

A Bizottság álláspontja szerint a polgármester ezzel megsértette

  • a választás tisztaságának megóvása,
  • az önkéntes részvétel a választási eljárásban
  • és ajóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási eljárási alapelvét.

Következmény: a polgármestert eltiltották a további jogszabálysértéstől.

De nemcsak Győrújfalu polgármesterét kapta törvénysértésen a Választási Bizottság, hanem Újpest jegyzőjét is, aki az ingyen osztogatott tészták és krumplik közé rejtette levelét, amiben a részvételre és az érvényes szavazat leadására buzdít.

A Nemzeti Választási Bizottság idézi a levélnek azt a részét, hogy „…a népszavazáson saját jövőnk, Újpest jövője múlik…” illetve „…a népszavazás lehetőséget ad, hogy eldöntsük, hogy milyen világban akarunk élni.”

Az NVB szerint a szöveg „túlmutat a helyi választási iroda vezetőjének a választópolgárok tájékoztatására vonatkozó hatáskörén, mivel az a választópolgárokat nemcsak az Alaptörvényben deklarált választójog gyakorlására hívja fel, hanem alkalmas lehet arra is, hogy a népszavazási kérdéssel kapcsolatosban a választói akaratot befolyásolja”. Márpedig a jegyző nemcsak az önkormányzat tisztségviselője, hanem a választási rendszer egyik helyi vezető szereplője, a megnyilvánulásaiban is. Ezzel az NVB megerősítette a panaszt tevő véleményét, hogy a jegyző feladta a semleges pozícióját.

Ez a bizottság szövegében úgy hangzik, hogy Újpest jegyzője megsértette a választás tisztaságának megóvása és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási eljárási alapelvét.

Következmény: az újpesti jegyzőt eltiltották a további jogszabálysértéstől.

A választási bizottság foglalkozott azzal is, hogy lapunknak minisztériumi, önkormányzati dolgozók jelezték, hogy munkaidőben bevonták őket a kampányban, kaptak a választókat számon tartó Kubatov-listából, és egy Fidesz-KDNP-s eligazítást is, hogy mit kell mondaniuk a részvételre és a nem-szavazatra bíztatott, telefonon felhívott szavazóknak. A pártsemleges közszolgák bevonása a kampányba természetesen teljesen jogszerűtlen.

Az NVB-nek az ezzel foglalkozó első cikkünket küldte el egy panaszos, de az NVB nem látta megalapozottnak a panaszt, keveselve benne a konkrétumot. Azóta több cikk is megjelent, érdemes azokra is vetniük egy pillanatást.

Következmény: semmi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.