Donald Trump 18 éven át úszta meg az adófizetést

2016 október 2., vasárnap 2:52
90

Évtizedek óta nem fordult elő olyan, hogy egy amerikai elnökjelölt ne hozta volna nyilvánosságra adóbevallását. Donald Trump szakított most ezzel a hagyománnyal, még mindig nem lehet megismerni a pénzügyeinek részleteit.

Ez már csak azért sem szerencsés a számára, mert így maradnak a találgatások: a leggyakoribb elképzelés szerint például Trump nem azért nem hozza nyilvánosságra a vagyoni helyzetével kapcsolatos információkat, mert túl sok pénze van, hanem épp ellenkezőleg, mert kevésbé áll jól, mint amire utalni szokott és ez árthatna a gondosan felépített üzletember-zseni képnek.

Szombaton viszont végre fejlemény történt a sok hónapja húzódó adóbevallásügyben: a New York Times kiszivárogtatta Trump néhány adóügyi papírját 1995-ből. Ezek persze borzasztó régi iratok és nem sokat árulnak el a mai vagyoni helyzetéről, de még így is nagyon kellemetlenek tudnak lenni Trump számára a kampány hajrájában.

Jessica Kourkounis/Getty Images/AFP Fotó: Jessica Kourkounis

Az derül ki belőle ugyanis, hogy Trump közel két évtizeden át nem fizetett adót: 1995-ben bevallott egy 916 millió dolláros veszteséget és az adótörvények lehetővé tették számára, hogy ezt a következő 18 évben leírhassa a szövetségi adók megúszása révén.

Trump a kilencvenes évek elején igazi gazdasági katasztrófát teremtett maga körül: összeomlott három kaszinós terve Atlantic City-ben és rosszul fektetett be egy légitársaságba is. Ezeknek köszönhetően óriási veszteséget halmozott fel.

Amit fontos hangsúlyozni, hogy Trump adószakértők szerint nem csinált semmi illegálisat: az akkori adórendszer lehetővé tette, hogy a leggazdagabb réteg megúszhasson ekkora veszteségeket is azzal, hogy évekig elkerülhették utána az adófizetést.

Az viszont más kérdés, hogy egy elnökjelölttől mennyire néz ki jól, ha kiderül, hogy úgy élt éveken át hihetetlen fényűző életet, hogy közben nem fizetett adót. (Spoiler: nem nagyon.)

Trump kampánystábja dühös levélben reagált a NY Times cikkére, de nem cáfolták a dokumentumok valódiságát, csak arra utaltak, hogy azokat a lap illegálisan szerezte meg. Arról is írtak, hogy Trump ebben az időszakban több száz millió dollárnyi adót fizetett be ingatlanjai, az üzleti tranzakciói és munkavállalói után, ráadásul sokat jótékonykodott is. (Nemrég derült ki, hogy Trump alapítványának jótékonysági vásárlása néha egy óriási Trumpról készült festmény megvásárlását jelenti.)

Ez a sztori biztos, hogy nem fog jót tenni Trump kampányának. A republikánus jelölt bár szeptember végére számos közvélemény-kutatásban utolérte Hillary Clintont, az első országos tévévitájuk óta zuhanásban van: nem csak a vitán szerepelt látványosan rosszul, de azóta ismét egymást érik a botrányok, például hajnali nőgyalázó Twitter-rohamai sem sokat segítenek a népszerűség építésében. (NY Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt