Nem lesz meg az érvényesség, hacsak csoda nem történik

POLITIKA
2016 október 02., 14:26
comments 294

A kvótanépszavazás eddigi részvételi adatai és az utóbbi öt választás-népszavazás részvételi adatainak eloszlása alapján

a nap végére a szavazásra jogosultak nagyjából 45,76 százaléka fog eljutni a szavazófülkéig.

Túlnyomó többségük persze a hatalom szándékainak megfelelően nemmel fog szavazni, de lesz némi igen és érvénytelen szavazat is.

A választók elég kiszámíthatóan viselkednek. Például nem szeretnek korán kelni vasárnap, délelőtt van egy pörgős időszak, amikor inkább le akarják tudni a napi teendőket. De ezen kívül viszonylag egyenletesen oszlik el a népszavazási aktivitás, tehát pont akkora arányban keresik fel a szavazóköröket, mint amennyit előre tippelni lehet:

photo_camera Szavazni 13 órán át lehet, reggel hat és este hét között. Rendes eloszlás = a 13 órának hány százaléka jut a jelzett időszakra, valós eloszlás átlag = a valósában megfigyelt adatok alapján a szavazók mekkora része tudta le a szavazást abban az időben.

Legutóbb a 15:00-ás adatok jöttek ki, ami azt jelenti, hogy eddig kilenc óra telt el a 13-ból. A részvétel 30,66 százalék volt. Az utóbbi öt választás alapján a választók 67,7 százaléka jelenik meg eddig, ami a szavazás összidejének 69,2 százaléka. Innentől kezdve nem nagy matekos feladvány kiszámolni, hogy a végső részvétel valahol 44 és 46 százalék között lesz.

UPDATE:

a 17:30-as adatok alapján nem változott a kép. Két és fél óra alatt a választópolgárok 9,22 százaléka jelent meg a szavazókörökben, ezzel becslésünk a végső részvételre (az utóbbi öt választás és népszavazás eloszlása alapján) az egész nap alapján

45,74 százalékra módosult,

a két és fél órás időszak alapján pedig 45,64 százalékos végső részvételt lehet becsülni.

A különböző egy-kétórás időszakok alapján ezek a végső részvételi valószínűségek jönnek ki:

A 44-46 százalékos részvétel persze nem kizárólag nem szavazatokat tartalmaz majd, hanem igeneket és a szokásosnál valószínűleg nagyobb arányban érvénytelen szavazatokat is, ezért most már nyugodt szívvel kimondhatjuk: érvénytelen és a hatalom szempontjából teljesen sikertelen volt a kvótanépszavazás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.