Törökországban letartóztatták a puccs megszervezésével vádolt Fethullah Gülen testvérét

külföld
2016 október 02., 10:27

Qutbadin Gülent pontosan ugyanazért vették őrizetbe, amiért 32 ezer polgártársát is letartóztatták a hatóságok: azzal gyanúsítják, hogy részt vett a július 15-i puccs megszervezésében.

Erdogan és Gülen (AFP)
photo_camera Erdogan és Gülen. Fotü: AFP / THIERRY CHARLIER / ZAMAN DAILY / SELAHATTIN SEVI

A puccs megszervezésével Recep Tayyip Erdogan és kormánya Fethullah Gülen hitszónokot gyanúsítja, aki korábban fontos szövetségese volt az országvezetőnek, de néhány éve ellenséggé váltak.

Gülen 1999 óta Pennsylvaniában él és az amerikai és török kormány között pattanásig feszült a hangulat, amiért Washington egyelőre nem akarja kiadni Ankarának a hitszónokot. Gülen (Hizmet, azaz Szolgálat néven) nagy kiterjedésű mozgalmat hozott létre és irányít Törökországban.

A leszámolások célja jórészt épp az, hogy a gülenista sejteket, szervezeteket, médiumokat kiiktassa a kormány. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.