Hatvanötezer magyar ma elment szavazni, de aztán nem dobott semmit az urnába

Alábbi cikkünket visszavonjuk.

Tévedtem. Mentségemül csak annyit tudok felhozni, hogy a választás.hu oldalon a levélszavazatok feldolgozottsági arányaira utaló jelzés elég félreérthető. Ha tanulmányozzák a Levélben leadott szavazatok megszámlálásáról közölt adatokat, a kép jobb felső sarkában két feldolgozottsági arányt is láthatnak. Most, 22:48 perckor az iratfeldoldozás aránya 98,33 százalék, a Szavazólap feldolgozás 96,1 százalék. Ezek az adatok azonban sehogy sem kapcsolódnak az oldalon látható többi adathoz.

Listár Dániel, az NVI szóvivőjének szíves tájékoztatása szerint az iratfeldolgozás aránya valójában a beérkezett összes, mintegy 93 ezer levélszavazat feldolgozottsági arányát mutatja. Ebből a 93 ezer beérkezett szavazási iratból eleve csak 74,5 ezer érvényes, de a szavazólapok feldolgozásának aránya nem erre, hanem az érvényes szavazási iratokból ezidáig kihalászott 27,9 ezer szavazólapra vonatkozik. Vagyis, ahogy Listár találóan megfogalmazta, a cél az, hogy a cikkünk szempontjából lényegi adatsor, a szavazási iratok és a szavazólapok pillanatnyilag -46,8 ezres különbözete a számlálás végére nullához közelítsen. Csak sajnos ez a feldolgozottsági arányszámokból nem volt kikövetkeztethető. A tévedésért elnézést kérek. A lényeg, hogy végeredményben valószínűsíthetően nem lesz kiugróan nagy az eltérés a szavazáson megjelentek és levélben szavazók száma, illetve a leadott szavazatok száma között.

----------------------------------

Az érvénytelen szavazatok feltűnően nagy aránya mellett egy másik furcsaság is volt a vasárnapi népszavazáson. Az eredmények 98,4 százalékos feldolgozottsága alapján

  • 3 506 689-an jelentek meg vagy küldtek vissza érvényes szavazási iratot a népszavazáson;
  • de az urnákban és az érvényes szavazási iratokban már csak 3 441 416 szavazólapot találtak.

Vagyis bő 65 ezren elmentek szavazni, de

nem adtak le szavazatot.

Ez elég meglepő adat. a 2014-es országgyűlési választáson 5 096 524-en mentek szavazni, szavazatból pedig 5 093 536 volt, vagyis háromezernél is kisebb volt a különbség.

Az eddigi legtöbb érvénytelen szavazatot hozó 2004-es állampolgársági népszavazáson 3 017 739-en jelentek meg szavazóként, az urnákban 3 015 832 szavazólapot találtak, az eltérés ebben az esetben kétezernél is kisebb.

UPDATE 22:14: A határon túliak miatt ilyen nagy az eltérés a szavazók és a szavazatok számában. A levélben leadott szavazatok 95,2 százalékának feldolgozása alpján 52 497-en küldtek vissza érvényes szavazási iratot szavazólap nélkül. A visszaküldött, mindössze 22 155 szavazólap között is volt 114 érvénytelen és 414 igen szavazat is.

Ez alapján nagyon úgy tűnik, hogy most a 216 510 érvénytelenül szavazó mellett további 62-63 ezren tudatosan dönthettek úgy, hogy megjelenésük ellenére nem adnak le szavazatot.

Vagyis összességében majdnem 280 ezer választópolgár döntött úgy, hogy elmegy szavazni, de nem ad le érvényes, vagy bármilyen szavazatot.