Hatvanötezer magyar ma elment szavazni, de aztán nem dobott semmit az urnába

POLITIKA
2016 október 02., 19:12
comments 65

Alábbi cikkünket visszavonjuk.

Tévedtem. Mentségemül csak annyit tudok felhozni, hogy a választás.hu oldalon a levélszavazatok feldolgozottsági arányaira utaló jelzés elég félreérthető. Ha tanulmányozzák a Levélben leadott szavazatok megszámlálásáról közölt adatokat, a kép jobb felső sarkában két feldolgozottsági arányt is láthatnak. Most, 22:48 perckor az iratfeldoldozás aránya 98,33 százalék, a Szavazólap feldolgozás 96,1 százalék. Ezek az adatok azonban sehogy sem kapcsolódnak az oldalon látható többi adathoz.

Listár Dániel, az NVI szóvivőjének szíves tájékoztatása szerint az iratfeldolgozás aránya valójában a beérkezett összes, mintegy 93 ezer levélszavazat feldolgozottsági arányát mutatja. Ebből a 93 ezer beérkezett szavazási iratból eleve csak 74,5 ezer érvényes, de a szavazólapok feldolgozásának aránya nem erre, hanem az érvényes szavazási iratokból ezidáig kihalászott 27,9 ezer szavazólapra vonatkozik. Vagyis, ahogy Listár találóan megfogalmazta, a cél az, hogy a cikkünk szempontjából lényegi adatsor, a szavazási iratok és a szavazólapok pillanatnyilag -46,8 ezres különbözete a számlálás végére nullához közelítsen. Csak sajnos ez a feldolgozottsági arányszámokból nem volt kikövetkeztethető. A tévedésért elnézést kérek. A lényeg, hogy végeredményben valószínűsíthetően nem lesz kiugróan nagy az eltérés a szavazáson megjelentek és levélben szavazók száma, illetve a leadott szavazatok száma között.

----------------------------------

Az érvénytelen szavazatok feltűnően nagy aránya mellett egy másik furcsaság is volt a vasárnapi népszavazáson. Az eredmények 98,4 százalékos feldolgozottsága alapján

  • 3 506 689-an jelentek meg vagy küldtek vissza érvényes szavazási iratot a népszavazáson;
  • de az urnákban és az érvényes szavazási iratokban már csak 3 441 416 szavazólapot találtak.

Vagyis bő 65 ezren elmentek szavazni, de

nem adtak le szavazatot.

Ez elég meglepő adat. a 2014-es országgyűlési választáson 5 096 524-en mentek szavazni, szavazatból pedig 5 093 536 volt, vagyis háromezernél is kisebb volt a különbség.

Az eddigi legtöbb érvénytelen szavazatot hozó 2004-es állampolgársági népszavazáson 3 017 739-en jelentek meg szavazóként, az urnákban 3 015 832 szavazólapot találtak, az eltérés ebben az esetben kétezernél is kisebb.

UPDATE 22:14: A határon túliak miatt ilyen nagy az eltérés a szavazók és a szavazatok számában. A levélben leadott szavazatok 95,2 százalékának feldolgozása alpján 52 497-en küldtek vissza érvényes szavazási iratot szavazólap nélkül. A visszaküldött, mindössze 22 155 szavazólap között is volt 114 érvénytelen és 414 igen szavazat is.

Ez alapján nagyon úgy tűnik, hogy most a 216 510 érvénytelenül szavazó mellett további 62-63 ezren tudatosan dönthettek úgy, hogy megjelenésük ellenére nem adnak le szavazatot.

Vagyis összességében majdnem 280 ezer választópolgár döntött úgy, hogy elmegy szavazni, de nem ad le érvényes, vagy bármilyen szavazatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.