700 millió forintnyi hamis karórát semmisített meg a NAV

bűnügy
2016 október 03., 10:55
comments 45

Csaknem 700 millió forint értékű hamisított márkajelzésű karórát semmisített meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyíregyházán.

A 12 ezer órát augusztus elején a beregsurányi határállomáson foglalták le egy kilépésre jelentkező ukrán kisteherautó sofőrjeitől – mondta Soltész József pénzügyőr ezredes, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adó- és vámigazgatóságának helyettes vezetője a megsemmisítés helyén, a térségi hulladékgazdálkodási kft. telepén.

A szállítmányt ugyan bejelentették a jármű sofőrjei, de a pénzügyőrök áruvizsgálatot rendeltek el, és megállapították, hogy az értékesnek látszó karórák hamisítványok. Ezt a gyártó, a védjegytulajdonos is megerősítette, amiknek az órák forgalomba hozásával több mint 680 millió forint kárt okoztak volna a hamisítók. Az ügyben két ukrán férfi ellen indult büntetőeljárás.

photo_camera Hamisított márkajelzésű karórákat semmisítenek meg a Térségi Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. Regionális Hulladékkezelő Üzemének nyíregyházi telephelyén (Fotó: Balázs Attila / MTI)

Kazsuk Attila, a térségi adó- és vámigazgatóság vezetője hozzátette: az áruhamisítók nemcsak a vásárlókat csapják be, hanem kárt okoznak a legális gyártóknak, továbbá a költségvetésnek is, hiszen az adókat, járulékokat nem fizetik meg. A nyáron egy hamis márkajelzésű ruhákat előállító, jól felszerelt üzemet is lebuktattak a pénzügyőrök Szabolcsban, ahol 5000 eladásra előkészített terméket találtak. Egy másik ellenőrzés során pedig 4000 szintén hamis ruhát foglaltak le a beregsurányi határállomáson.

Suller Attila, a NAV sajtófőnöke az órák megsemmisítésekor – a karórákat teherautó és rakodógép alatt törték össze, majd bedarálták a hulladéklerakó-helyen – arról szólt, hogy az EU országaiban évente több millió eurós kárt okoznak az áruhamisítók. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.