A lengyel külügyminiszter szerint tavaly a kvótanépszavazásra több tucat százalékkal többen mentek volna el

A jelzés egyértelmű: Orbán Viktor kormányfő mandátumot kapott migrációs politikája folytatásához - értékelte a kvótareferendum eredményét Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió hétfő reggeli műsorában.

Szijjártó Péter magyar és Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter (Fotó: John Thys / AFP)

Waszczykowskit az interjúban arról kérdezték, hogy a vasárnapi magyarországi népszavazás Orbán Viktor sikereként vagy kudarcaként értelmezhető-e.

„A jelzés egyértelmű, a magyar társadalom óriási része támogatását fejezte ki Orbán migrációs politikája iránt” – válaszolt a lengyel külügyminiszter, hozzátéve: a magyar kormányfő ezáltal „felhatalmazást kapott ennek a politikának a megvalósításához”.

A részvételi arányt illetően Waszczykowski elmondta: „Ilyen a demokrácia természete, a döntéshozó folyamatokban csak azok vesznek részt, akik akarnak.” Rámutatott, hogy a migrációs válság jelenleg természetesen gyengébb, kisebb Magyarországon, mint tavaly nyáron volt, amikor ott is átvonult a bevándorlási hullám. „Ha akkor tartották volna a kvótareferendumot, biztosan több tucat százalékkal többen mentek volna el szavazni” – mondta.

Megerősítette, hogy Magyarországhoz hasonlóan Lengyelország sem fogad be migránsokat, mert „ők maguk sem akarnak idejönni, és Lengyelország ellenzi a menekültek és migránsok kényszerű áttelepítését Európában”.