Az Európai Bizottság tiszteletben tartja a magyar emberek demokratikus akaratát, azokét is, akik szavaztak és azokét is, akik nem

külföld
2016 október 03., 10:10
comments 109

Az Európai Bizottság tiszteletben tartja a magyar emberek demokratikus akaratát, azokét is, akik szavaztak és azokét is, akik nem – közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője a brüsszeli testület szokásos, déli sajtótájékoztatóján hétfőn.

Szkínász elmondta, a magyar kormány hatáskörébe tartozik, hogyan kezeli a referendum eredményét. Az Európai Bizottság értelmezése szerint a vasárnapi referendum a jövőbeni döntésekre vonatkozott.

Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentésére reagálva, ami szerint a közeljövőben találkozót tervez Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, a szóvivő elmondta, hogy az elnök irodája minden tagország állam- és kormányfője előtt nyitva áll.

A migrációs kérdés tekintetében nincs egyetlen megoldás, ugyanakkor a probléma összetettsége miatt teljességre törekvő megközelítésekre van szükség – mondta. Ennek része, de nem egyedüli eleme a menekültek áthelyezésére vonatkozó megállapodás.

Arra is emlékeztetett, hogy az EU közösségi jogrendjében elfogadott szabályokat minden tagországnak alkalmaznia kell, a magyar népszavazás pedig nem változtat az uniós szerződésben rögzített döntéshozatali folyamaton.

A szóvivő idézte a menekültek áthelyezésére vonatkozó megállapodás szövegét is, ami szerint a bizottság figyelemmel követi és rendszeresen jelentést készít a tagállamok kormányait tömörítő tanács által, a menekültek áthelyezésére vonatkozó határozatának végrehajtásáról. A bizottság fenntartja magának a jogot arra, hogy lépéseket tegyen azon tagországok ellen, amik nem felelnek meg kötelezettségeiknek.

Natasha Bertaud bizottsági szóvivő újságírói kérdésre elmondta, hogy a bizottság pénteken válaszlevelet küldött annak az öt észak-európai országnak, amik arra kérték az uniós intézményt, tegyen lépéseket annak érdeken, hogy Magyarország betartsa a dublini szerződésben foglaltakat. A szóvivő azt mondta, az Európai Bizottság elkötelezett a menekültek visszafogadására vonatkozó határozat teljes körű végrehajtása mellett, ezért egyeztetéseket folytat Magyarországgal.

Martin Schulz az egyik közösségi oldalon közzétett üzenetében kijelentette, a magyar állampolgárok nem válaszoltak Orbán Viktor felhívására. „Az Európai Uniónak most a megoldást kereső párbeszédre van szüksége, nem a mesterségesen keltett feszültségre” – fogalmazott az Európai Parlament német, szociáldemokrata elnöke. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.