Az olasz miniszterelnök üdvözölte a kvótanépszavazás érvénytelenségét

külföld
2016 október 03., 08:17
comments 118

Üdvözölte a magyarországi kvótareferendum érvénytelenségét Matteo Renzi olasz kormányfő egy hétfői rádióinterjúban.

A balközép irányultságú Demokrata Párt politikusa arra az álláspontra helyezkedett, hogy a népszavazás után keveset fog változni az uniós migrációs politika. „Nem csak Magyarországon létezik európai egoizmus” – vélekedett Matteo Renzi.

Matteo Renzi olasz kormányfő (Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)
photo_camera Matteo Renzi olasz kormányfő (Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)

Fabrizio Cicchitto, az Új Jobbközép (NCD) olasz kormánypárt politikusa, a római képviselőház külügyi bizottságának elnöke a populista és rasszista erők kudarcának nevezte a magyarországi népszavazás kimenetelét.

A szintén jobbközép irányultságú Pier Ferdinando Casini, az olasz szenátus külügyi bizottságának elnöke kijelentette, reméli, hogy a magyar népszavazás elmaradt érvényessége gondolkodásra késztet: „aki szelet vet, vihart arat”.

Deborah Serracchiani, a római kormánykoalíciót vezető balközép Demokrata Párt (PD) alelnöke Twitter-fiókján úgy fogalmazott, a magyar népszavazás érvénytelen lett, de a probléma megmaradt. „A ki-ki egyedül politikája mindenki vereségéhez vezet, ez elfogadhatatlan” – tette hozzá.

Az európai demokrácia nagy próbájának nevezte a magyar népszavazást Paolo Grimoldi, az Északi Liga titkára, aki személyesen Budapesten követte figyelemmel a népszavazást. A magyar nép leckét adott azoknak, közöttük Olaszországnak is, akik 200 ezer migránssal „töltötték fel” az országukat anélkül, hogy bármikor is megkérdezték volna a lakosságot erről – mondta.

A kereszténydemokrata Néppárt (AP) képviselője, Alessandro Pagano úgy vélte, Magyarország – a népszavazás eredménytelenségével is – győzött, és a brexit után újabb pofont adott az EU-nak, a következő pofon pedig a parlament átalakításáról tartandó december 4-i olaszországi népszavazással Matteo Renzi olasz kormányfőnek szól. „A magyarok ismételten birtokukba vették a demokráciát (...) most az olaszokon a sor, hogy hazaküldjék az illegális bevándorlók inváziójáért felelős olasz kormányt” – mondta Alessandro Pagano.

Görögország után Olaszországba érkezik a legtöbb menedékkérő, a Földközi-tengeren át Észak-Afrikából. A már elfogadott uniós menekültáthelyezési döntés értelmében ebből a két országból kell a többi uniós tagállamnak menedékkérőket átvennie. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.