Orbán Viktor látszólag nincs tisztában a letelepedésikötvény-biznisz szabályaival

politika
2016 október 03., 11:14
comments 57

A szocialista Gúr Nándor azonnali kérdésében félelemkeltő gyakorlatnak bélyegezte a letelepedési államkötvényt, amivel még bűnözők is letelepedési engedélyt kaphattak. Mivel Gúr a kérdésében utalt a népszavazási kampány költségeire, Orbán válaszában előbb megismételte, hogy akár 30-45 milliárd forintot is hajlandó lett volna elkölteni erre az "élet-halál kérdésre". Majd kiderült, hogy ténylegesen nincs tisztában a letelepedési államkötvény konstrukciójával, vagyis azzal, hogy

az államkötvényeket az értékesítő cégek diszkontáron veszik az államtól, de névértéken értékesítik. A különbözetet - és a kötvény után járó kamatokat - az értékesítő cégek benyelik, együtt azzal a hatvanezer euróval, amennyit a vásárlók külön is fizetnek a cégeknek.

Orbán ezzel szemben úgy értelmezte a konstrukciót, mint szimpla piaci állampapír-értékesítést - vagyis hogy a vásárlók befizetik a pénzt a magyar államnak, ami cserébe kamatot fizet nekik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt