Orbán Viktor látszólag nincs tisztában a letelepedésikötvény-biznisz szabályaival

politika
2016 október 03., 11:14
comments 57

A szocialista Gúr Nándor azonnali kérdésében félelemkeltő gyakorlatnak bélyegezte a letelepedési államkötvényt, amivel még bűnözők is letelepedési engedélyt kaphattak. Mivel Gúr a kérdésében utalt a népszavazási kampány költségeire, Orbán válaszában előbb megismételte, hogy akár 30-45 milliárd forintot is hajlandó lett volna elkölteni erre az "élet-halál kérdésre". Majd kiderült, hogy ténylegesen nincs tisztában a letelepedési államkötvény konstrukciójával, vagyis azzal, hogy

az államkötvényeket az értékesítő cégek diszkontáron veszik az államtól, de névértéken értékesítik. A különbözetet - és a kötvény után járó kamatokat - az értékesítő cégek benyelik, együtt azzal a hatvanezer euróval, amennyit a vásárlók külön is fizetnek a cégeknek.

Orbán ezzel szemben úgy értelmezte a konstrukciót, mint szimpla piaci állampapír-értékesítést - vagyis hogy a vásárlók befizetik a pénzt a magyar államnak, ami cserébe kamatot fizet nekik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.