Rötyörészve értékelte a vasárnapi népszavazást Orbán a Parlamentben

politika
2016 október 03., 07:42
comments 685

"A magyar demokrácia történetében még soha egyetlen párt vagy pártszövetség sem kapott ilyen mértékű felhatalmazást" - jelentette ki hétfői napirend előtti felszólalása közepe táján Orbán Viktor miniszterelnök a népszavazásról, ami a kormány korábbi érvei szerint pártokon felüli ügyről szólt. Ekkor egy pillanatra elcsuklott a hangja,

ő maga is elröhögte magát.

"Kellő szelídséggel mondom önöknek - folytatta rötyörészve, az ellenzéki bekiabálások közepette - hogy nem fogjuk hagyni, hogy ennek a 3,3 millió embernek a véleményét semmibe vegyék".

photo_camera Képek: Botos Tamás

Alig fél nappal az érvénytelen népszavazást először elsöprő győzelemként értékelő, vasárnapi nyilatkozatához képest sok újdonságot a parlamentben sem tudott mondani. Ahogy vasárnap este, úgy hétfő délelőtt sem hagyta el a száját az, hogy a vasárnapi referendum végső soron érvénytelen, így eredménytelen volt.

Orbán saját értékelése szerint "a népszavazás elérte a célját", a magyarok szerinte elutasították "a szervezett és irányított betelepítést".

Beszéde elején hosszas történelmi visszatekintést tartott arról, hogy mi történt 2015 szeptembere óta, amikor szerinte "illegális bevándorlók százezrei gázoltak át" az országon, amire válaszul a kormány lezárta a déli határt, de közben Brüsszel úgy döntött, hogy "Nyugatról a nyakunkra küldik azokat, akik valahol máshol bejutottak". Ezzel szerinte az ország harapófogóba került.

Ezért is kellett népszavazást kiírni, illetve azért is, mert a 2014-es parlamenti választásokon erről a kérdésről még nem dönthettek a választók. "Kellő szerénységgel és visszafogottsággal, de azt kell mondanom, hogy a magyarok tegnap történelmet írtak. Ha igaz az, hogy a történelmet a győztesek írják, akkor tegnap a nemek elsőprő győzelmével Magyarország nyert" - mondta tovább, mintha amúgy érvényes lett volna a népszavazás. Ehhez még hozzátette, hogy szerinte Magyarország 2010 óta Európa mintaállama.

Orbán beszéde végén az érvénytelen és eredménytelen népszavazásból levonta a következtetést, hogy - bár erre a jog nem kötelezi - a kormánynak és a parlamentnek érvényt kell szereznie az érvénytelen és eredménytelen népszavazás eredményének, vagyis beterjeszti az alkotmánymódosítást.

Aztán Orbán simicskázással vágott vissza a Jobbiknak, erről bővebben itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt