Véreshurkafagylaltot és töltött káposztát kóstoltak a spanyol séfek a nívós gasztronómiai kongresszuson

Magyar gulyásból és töltött káposztából repetáztak spanyol sztárséfek a Gastronomika kongresszuson, írja az MTI.

Az esemény vendégeinek 1400 adag gulyáslevest, ugyanennyi töltött káposztát és 600 somlói galuskát kínáltak. Az MTI szerint a szerdáig tartó eseményen jelenleg

az illatok betöltik az utcát.

Három világhírű, 3 Michelin-csillagos spanyol séf, Martin Berasategui, Juan Mari Arzak és Pedro Subijana kért még a magyar csapat főztjéből (töltött káposzta satöbbi), ami Pataky Péter séf szerint nagyon nagy elismerés.

A kongresszuson a hagyományos magyar ételek mellett

véreshurkafagylaltot, libamájat, mangalicát

is kóstolhatnak a kedves külföldi vendégek, hogy jobban megismerhessék a magyar gasztronómiát.

„Meglepő a forma, de egyben szórakoztató is” - mondta a magyar standnál az egyik spanyol, miközben véreshurkafagylaltot evett.

Ó, igen, a véreshurkafagylalt! Mintha csak tegnap lett volna, hogy a nagymamámmal kézenfogva elmentünk a Lehel téri piacra, ahol ő megengedte, hogy azt mondjam a fagyiárus néninek, csókolom, két gombóc véreshurkafagylaltot kérek, mire a néni, hogy sajnálom, elfogyott, hiszen mindenki csak ezt viszi.

A szerdáig tartó kongresszuson előadást tart egy csomó séf, de olyan címekkel, amiket látva még én is szívesen járnék iskolába, például:

  • Széll Tamás, a Bocuse d'Or Europe legutóbbi győztese és társa, Szulló Szabina - A gulyás evolúciója
  • Palágyi Eszter, a Costes séfje - Magyar konyha kompromisszumok nélkül
  • Bíró Lajos, a Bock Bistro séfje - A magyar konyha régen és ma

Vajon Pócs János is véreshurkafagylaltra gondolt, amikor desszerttel hívogatta az Őszi Polgári Piknikre jászapáti lakóit?