Véreshurkafagylaltot és töltött káposztát kóstoltak a spanyol séfek a nívós gasztronómiai kongresszuson

belföld
2016 október 03., 18:18
comments 152

Magyar gulyásból és töltött káposztából repetáztak spanyol sztárséfek a Gastronomika kongresszuson, írja az MTI.

Az esemény vendégeinek 1400 adag gulyáslevest, ugyanennyi töltött káposztát és 600 somlói galuskát kínáltak. Az MTI szerint a szerdáig tartó eseményen jelenleg

az illatok betöltik az utcát.

Három világhírű, 3 Michelin-csillagos spanyol séf, Martin Berasategui, Juan Mari Arzak és Pedro Subijana kért még a magyar csapat főztjéből (töltött káposzta satöbbi), ami Pataky Péter séf szerint nagyon nagy elismerés.

A kongresszuson a hagyományos magyar ételek mellett

véreshurkafagylaltot, libamájat, mangalicát

is kóstolhatnak a kedves külföldi vendégek, hogy jobban megismerhessék a magyar gasztronómiát.

„Meglepő a forma, de egyben szórakoztató is” - mondta a magyar standnál az egyik spanyol, miközben véreshurkafagylaltot evett.

Ó, igen, a véreshurkafagylalt! Mintha csak tegnap lett volna, hogy a nagymamámmal kézenfogva elmentünk a Lehel téri piacra, ahol ő megengedte, hogy azt mondjam a fagyiárus néninek, csókolom, két gombóc véreshurkafagylaltot kérek, mire a néni, hogy sajnálom, elfogyott, hiszen mindenki csak ezt viszi.

A szerdáig tartó kongresszuson előadást tart egy csomó séf, de olyan címekkel, amiket látva még én is szívesen járnék iskolába, például:

  • Széll Tamás, a Bocuse d'Or Europe legutóbbi győztese és társa, Szulló Szabina - A gulyás evolúciója
  • Palágyi Eszter, a Costes séfje - Magyar konyha kompromisszumok nélkül
  • Bíró Lajos, a Bock Bistro séfje - A magyar konyha régen és ma

Vajon Pócs János is véreshurkafagylaltra gondolt, amikor desszerttel hívogatta az Őszi Polgári Piknikre jászapáti lakóit?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.