23 éve Bill Gates a leggazdagabb amerikai

külföld
2016 október 04., 17:52
comments 88

Kijött a Forbes idei, 400 leggazdagabb amerikait összegyűjtő listája. A 400 legvagyonosabb amerikai gazdagabb, mint valaha, fejenként átlagosan 6 milliárd dollárt, együttesen 2400 milliárd dollárt halmoztak fel. Érdekességek:

Az internet sztárjai

Bill Gates, a Microsoft alapítója 23. éve vezeti a listát, a vagyona egy év alatt 76 milliárd dollárról 81 milliárd dollárra nőtt.

Drámai változás történt a lista 2. helyén: 16 év után először nem a 86 éves Warren Buffett filantróp befektető a második – aki pedig 3,5 milliárd dollárral nőtt a vagyona, 65,5 milliárdra –, hanem Jeff Bezos, az Amazon alapítója, akinek a vagyonát 67 milliárd dollárra becsülik a Forbes szakértői.

A negyedik helyen Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és elnök-vezérigazgatója áll, 55,5 milliárd dollárra becsült vagyonnal.

Az ötödik 49,3 milliárddal Larry Ellison, az Oracle Corp. társalapítója.

A Google internetes óriáscég alapítói, Larry Page és Sergey Brin a 9. és a 10. helyet foglalja el 38,5 és 37,5 milliárdos vagyonnal.

A nők helyzete 2016-ban

A leggazdagabb amerikai nő Alice Walton, a Walmart áruház-birodalom örököse, aki a 13. helyen áll 35,4 milliárd dolláros vagyonnal.

A hírességek közül Oprah Winfrey médiasztár vitte a legtöbbre, 2,8 milliárd dolláros vagyonával a 239. helyezett.

Trumpot lenyomták a sokat szidott bevándorlók

Az ingatlanmágnás Donald Trump vagyonát 3,7 milliárd dollárra becsülik, értéke főleg a New York-i ingatlanpiac labilitása miatt csökkent. Trump egy év alatt 35 helyet esett vissza, most a 156.

A főleg bevándorlóellenes kampánnyal híveket vonzó Trumppal kapcsolatban a Forbes kiemeli, hogy a 400 legnagyobb amerikai vagyon több mint 10 százalékát „bevándorlók” halmozták fel, és közülük 14-en gazdagabbak Trumpnál. A bevándorlók átlagos vagyona 5,9 milliárd dollár, együttes vagyonuk 248 milliárd dollár.

A külföldi születésű, azaz a Forbes által bevándorlónak nevezett amerikai milliárdosok közül a legtöbben, hatan izraeliek, öten Indiában, négyen-négyen pedig Magyarországon és Tajvanon születettek. A bevándorlók közül a leggazdagabb az orosz származású Sergey Brin (38,5 milliárd dollár).

A magyarországi születésű milliárdosok közül a leggazdagabb 24,9 milliárd dollárra becsült vagyonnal Soros György, Thomas Peterffy (Péterffy Tamás) tőzsdeguru a 32. lett 12,6 milliárddal, a repülőgépeket légitársaságoknak lízingelő Steven Udvar-Hazy (Udvarházy Ferenc István) a 184. helyezett 3,5 milliárd dollárral, Charles Simonyi (Simonyi Károly) szoftverfejlesztő pedig a 374. helyen áll 1,8 milliárd dollárra becsült vagyonnal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.