Északnak fordultak a Belgrádból útra kelt menekültek

külföld
2016 október 04., 10:35
comments 138

Zimonynál jár már az a Blic becslései szerint 150-200, többségében Afganisztánból, Pakisztánból és Irakból érkezett, 20-30 év körüli férfiakból álló csoport, amely reggel kezdett tiltakozásba a belgrádi buszpályaudvaron, majd 10 óra körül útra kelt.

link Forrás

A szerb lap értesülései szerint a menekültek a szerb határon tapasztalható állapotok miatt tiltakoztak. Most a magyar-szerb határhoz akarnak vonulni, terveik szerint addig maradnának a határon, míg be nem engedik őket Magyarországra.

A csoport az elmúlt két és fél órában csak pár kilométert haladt - Röszkéig a legrövidebb út is 195 kilométer. Átkeltek a Száván, és Új-Belgrádon át Zimonyig jutottak, vagyis még mindig Belgrádon belül járnak. Egyszer már meg is pihentek közben egy közparkban.

A Blic beszámolója szerint reggel, a tiltakozás kezdetén a tiltakozók egy csoportja rátámadt azokra a menekültekre, akik nem akartak részt venni a tiltakozásban. Bántalmazták a menekülteket segítő civileket is. A beszámolók szerint a szerb rendőrség nem avatkozott közbe. (Minderről a Magyar Idők című kormányzati közlöny "Soros emberei veréssel kényszerítik a migránsokat a magyar határ felé" címen számolt be)

Mindeközben a menekültek nagy része a buszpályaudvaron maradt, ahol a Blic jelentése szerint a hangadók távozásával "újra a békés helyzet, ahogy a reggeli tiltakozást megelőző napokban is az volt".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.