Lázár az e-cigit is behúzza a trafikokba

gazdaság
2016 október 04., 16:11
comments 181

Az eddig korlátozás nélkül értékesíthető új típusú dohánytermékeket, köztük az elektronikus cigarettát is a dohánytörvény hatálya alá vonná a törvényhozó, így azokat csak dohányboltban lehet majd forgalmazni – derül ki abból a négy törvény módosítását tartalmazó javaslatból, amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be az Országgyűlésnek.

Az indoklás szerint a módosításokat a dohányzás, különösen a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítására való törekvés, és a vonatkozó újabb EU-s irányelv rendelkezései teszik szükségessé.

A módosító szabályozza és a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény (dohánytörvény) hatálya alá vonja nemcsak az elektronikus cigarettákat, de az irányelvben meghatározott egyéb (új típusú) dohánytermékeket is. A jövőben az új dohánytermék-kategóriákba tartozó dohánytermékeket (például a most teret hódító, hevítéssel működő dohánytermékek, illetve más – dohányt is tartalmazó – patronos termékek) vagy füst nélküli dohánytermékeket is csak koncessziós dohányboltban lehet forgalmazni.

Mivel ezeknek a termékeknek az elterjedése a közeljövőben várható (a szomszédos országokban már részben elterjedtek), és jelenleg korlátozás nélkül értékesíthetőek, illetve népszerűsíthetőek lennének Magyarországon, ezért a fiatalkorúak védelmében, és általában a rászokás megelőzése végett szükséges az eladáshelyi korlátozás – áll az indoklásban.

Az indoklásban kitérnek arra, hogy a 2013 óta működő dohány-kiskereskedelmi rendszer érdemi változtatásra továbbra sem szorul: csak az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. jogosítványainak kiterjesztése és néhány technikainak minősülő szabály pontosítása történik, amik a mindennapi gyakorlatban felmerült kérdésekre adnak választ. Közel egy évvel a dohány-kiskereskedelmi ellátó rendszer bevezetése után megállapítható, hogy az beváltotta a hozzá fűzött reményeket – írják.

A dohányellátó versenysemlegesen, a szabályokat betartva szolgálja ki a kiskereskedőket, akik az új rendszerben valóban csak azon dohánytermékeket rendelik meg, amikre szükségük van, megszűnt a korábban széles körben tapasztalt „árukapcsolás” is – áll a törvényjavaslat indoklásában.

A javaslat a dohánytörvényen kívül a nemdohányzók védelméről, a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól, a koncesszióról és a jövedéki adóról szóló törvényeket is módosítja, és hatályon kívül helyezi a dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló 2014. évi törvényt. A törvény – kivételekkel – a kihirdetését követő 16. napon lépne hatályba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.