Orbán: Könnyű józan ésszel is belátni, hogy más következményei vannak egy népszavazásnak, ha 40 százalék vesz részt rajta, és más, ha 60

politika
2016 október 04., 09:11
comments 205

Orbán Viktor sokmindenről beszélt az elmúlt napokban, de azt pont elég nagyvonalúan kezelte, hogy a népszavazási kezdeményezése az érdektelenség miatt érvénytelen lett.

Annyira nem kevés, 800 ezer szavazat hiányzott ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás. Jött hát a politikailag érvényes kategória, és a hatalmas győzelem.

A legutóbbi népszavazást is a Fidesz kezdeményezte, 2008-ban a tandíjas és vizitdíjast. Igazán nem szeretném azzal vádolni Orbán Viktor, hogy pillanatnyi érdekeinek megfelelően összevissza beszél, így nyilván érvényesek még az akkori gondolatai a népszavazásról:

„Könnyű józan ésszel is belátni, hogy más következményei vannak egy népszavazásnak, ha az érintettek 40 százaléka vesz részt rajta, és más, ha 60”

- nyilatkozta a 2008-as kampányban az Inforádiónak. Az akkori, ellenzékben lévő Orbán Viktor szerint

„ Az eredmény akkor nem vitatható, ha abban a magyar társadalom többségének egyértelmű és világos akarata mutatkozik meg.”

Az akkori Orbán szerint „egy negyven százalékos népszavazás kevés”. Ami ugye pont annyi, mint a mostani, történelmi győzelmet hozó népszavazás részvételi aránya volt.

Ezek még azok az idők voltak, amikor az ellenzék kezdeményezett népszavazást a kormány ellen, és nem a kormány a kormány mellett. Gyurcsányék nem is akarták, hogy sokan menjenek el. Kampányra akkor is bőven ment közpénz a kormánytól, igaz, a mostaninak a töredéke, de már azt is sokallta Orbán Viktor:

„Jól látható, hogy beteg emberek meggyógyítására nem akar a kormány pénzt adni, de kampányolni, politikai célokra felhasználni adóforintokat, arra bizony van esze. Azt kell mondanom, hogy elment a józan eszük” - mondta az akkori kormányról a frakciója előtt Orbán. Most, a 15 milliárdos költségéről viszont már azt mondta, hogy olyan fontos az ügy, hogy akár a két-háromszorosát is el lehetett volna költeni rá.

A vizitdíjas, tandíjas népszavazás végül érvényes és eredményes volt, 50,40 százalékos részvétel mellett.

Az akkori szabályok szerint a mostani népszavazás is érvényes lett volna, de a küszöböt éppen azért emelte fel ötven százalékra már kormányon a Fidesz, hogy elejét vegye az ellenzéki próbálkozásoknak.

Tényleg elhitted, hogy nem a Fideszre szavazol?

Annyiban nem változott 2008 óta a helyzet, hogy ha népszavazás, akkor Orbán a józant észt emlegeti. A kampány hajrájában mindenkit megpróbált megszólítani, azt bizonygatva, hogy nem pártpolitikai ügyről van szó:

„Az igazság az, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy ne pártügy, hanem nemzeti ügy legyen a népszavazás. Szerintem ez sikerült is. Tehát miközben persze a pártok is elmondják a véleményüket, én úgy látom, hogy

az emberek nem veszítették el a józan eszüket, pontosan tudják, hogy ez nem az MSZP-ről, a Jobbikról, a Fideszről vagy akárkiről szól, a kereszténydemokratákról, hanem hazánk jövőjéről.” (Tv2, szeptember 29.)

A pártok felett álló, össznépi, a magyar jövőt meghatározó népszavazást aztán már másnap átalakította a parlamentben felszólaló Orbán Viktor egy sikeres fideszes akcióvá.

„3 millió 300 ezer ember egyetértett a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt megoldási javaslatával. A magyar demokrácia történetében, ideértve a parlamenti választásokat is,

1990 óta még soha egyetlen párt vagy pártszövetség sem kapott ilyen mértékű támogatást.” (Országgyűlés, október 3.)

Az érvénytelen szó Orbán Viktor felszólalásában nem hangzott el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.