Eurokonformmá csiszolná az alkotmánymódosítást az igazságügyi miniszter

Szerdán tárgyalta a kormány a kvótanépszavazás után beígért alkotmánymódosítást, aminek pontosított verzióját hétfőn terjesztik a parlament elé. Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint a változtatás olyan, az alkotmányos identitásunkat tartalmazó keretet rögzít majd, amely érinti a területet, a lakosságot, a népességet, az állami berendezkedést és az államformát. Ugyanakkor szerinte mindezzel együtt a változtatás még eurokonform is lesz.

Trócsányi László igazságügyi miniszter és Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelõs államtitkára - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kormányülés szünetében a miniszter elmondta, hogy a módosítást kellő előkészítés előzte meg, amelynek során más tagállamok gyakorlatát is figyelembe vették. Példaként olyan franciaországi és németországi alkotmánybírósági döntéseket hozott, amelyek kimondták, hogy az uniós jognak meg kell hajolnia a tagállami alkotmányok előtt.

Orbán körbejárja az ellenzéket

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pedig bejelentette, hogy Orbán Viktor kész egyeztetni minden parlamenti frakcióval rendelkező párt elnökével az alkotmánymódosításról. A megbeszélések előkészítésével pedig Gulyás Gergelyt, a Fidesz alelnökét, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnökét bízta meg. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.