Több ezer oldalnyi titkos dokumentumot lopott el egy férfi az NSA-től

külföld
2016 október 05., 21:31
comments 39

Az amerikai kormány szerdán elismerte, hogy még augusztusban letartóztattak egy Harold Martin nevű férfit, mert a gyanú szerint minősített adatokat lopott el a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől, azaz NSA-től. Az FBI minősített adatokat talált a marylandi otthonában.

Martin ugyanannak a Booz Allen Hamilton nevű biztonsági cégnek dolgozott, mint korábban Edward Snowden, aki a szivárogtatásaival kirobbantotta az NSA-botrányt. Mivel a cég és az NSA szerződésben álltak, a most letartóztatott 51 éves férfi is átesett a legszigorúbb, nemzetbiztonsági átvilágításon.

A bíróság által elrendelt házkutatáskor az FBI ügynökei több ezer oldalnyi titkosított dokumentumot és több tucat minősített adatot tartalmazó adattárolót találtak. Zachary Myers ügyész szerint ezek az adathordozók több terabyte-nyi olyan adatot tartalmaztak, amelyet csak a megfelelő hatóságok vizsgálhatnak meg.

A New York Times szerint Martin olyan forráskódokat is megszerzett, amelyeket arra fejlesztett ki az NSA, hogy olyan kormányok szervereire törjenek be, mint az orosz, a kínai vagy az észak-koreai.

Az FBI szerint Martin először tagadta, hogy ő lopta el a dokumentumokat, aztán mindent bevallott. James Wyda, a férfi ügyvédje szerint egyelőre senkinek sincs bizonyítéka arra, hogy a védence elárulta volna a hazáját. Ha a kormány tulajdonát képező dokumentumok ellopásáért elítélik, akár 10 év börtönt is kaphat. (Politico/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.