Több száz indiai call centeres dolgozott azon, hogy amerikaiakat verjenek át

külföld
2016 október 05., 19:01
comments 56

A rendőrség Thána városában több mint 750 embert vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy call centeresnek kiadva magukat, amerikai állampolgárokat vertek át. A hatóságok szerint a gyanúsítottaknak valahonnan volt egy listája azokról, akiknek adótartozásuk volt az Egyesült Államokban, és ezzel fenyegették őket, hogy megszerezzék a banki adataikat.

A csalással naponta 150 ezer dollárt kerestek, amivel India történetének messze a legnagyobb csalási ügyét hozták össze. A most elfogottak közül 70-nek rendelték el a letartóztatását, 9 emberről feltételezhetik, hogy a hálózat vezetői lehettek. Az indiai hatóságok az ügy felderítésére az FBI segítségét is kérték.

Mikor valakit felhívtak, azt állították, hogy az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának adóhatóságának dolgoznak, majd közölték velük, hogy adóhátralékuk van. De előfordult olyan eset is, amikor arra vették rá a sértetteket, hogy vegyenek bizonyos cégektől ajándékutalványt, és így szedték ki belőlük az adataikat. Az indiai rendőrség szerint a hálózat a bevételei 30 százalékát visszaosztotta az amerikai tagjainak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.